Vandaag is woensdag 16 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 11 augustus t/m zondag 11 november 2007    Evangelie van 2007-08-11
 titelHELD tentoonstelling
beschrijvingHet Rijksmuseum Amsterdam en De Nieuwe Kerk presenteren gezamenlijk vanaf 11 augustus t/m 11 november 2007 de tentoonstelling HELD in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Aanleiding voor HELD is het 400ste geboortejaar van één van de grootste helden uit de Nederlandse geschiedenis: Michiel de Ruyter. De multimediale tentoonstelling draait om helden, heldendom en heldenverering in Nederland met als uitgangspunt: zonder verering geen held.

Via een thematische indeling komen verschillende soorten helden aan bod: officiële helden, volkshelden, controversiële helden en persoonlijke helden. De tentoonstelling is gebaseerd op de historische collectie van het Rijksmuseum, maar ook is er een groot aantal interessante bruiklenen te zien: van schilderijen tot computergames, van persoonlijke relieken tot officiële monumenten.

HELD is het tweede samenwerkingsproject van het Rijksmuseum en De Nieuwe Kerk waarbij het thema identiteit centraal staat. Vorig jaar presenteerden het Rijksmuseum en De Nieuwe Kerk gezamenlijk Fashion DNA.

HELD gaat in op alle aspecten van heldendom en heldenverering in heden en verleden en wil de bezoeker nadrukkelijk laten nadenken over de vraag: Wie is jouw held (en waarom)? Op de website van de tentoonstelling, www.held.nl , kunnen eigen helden worden gepresenteerd door middel van beeld en ingesproken tekst en kunnen helden in en buiten de tentoonstelling worden becommentarieerd.

Enkele helden die in de tentoonstelling zijn te zien: Johan Cruyff, Pim Fortuyn, Willem van Oranje, Kenau Simonsdochter Hasselaer, Nelson Mandela, Jan (‘dan maar liever de lucht in’) van Speyk, Willem Drees en Lara Croft.

De tentoonstelling is ingedeeld in vijf hoofdthema’s: Held van de Staat, Held van het Volk, Held of Niet, Held van Jezelf en Michiel de Ruyter. Het laatste thema gaat over de verering van De Ruyter en krijgt een plaats bij zijn grafmonument in De Nieuwe Kerk. De vier andere thema’s zijn onderverdeeld in kleinere ensembles waarin deze thema’s worden uitgediept.

Zo wordt onder meer ingegaan op verschillende vormen van verering zoals intochten, begrafenissen, verzamelingen als aandenken aan helden, merchandise en propaganda, diverse vormen van beeldtaal rond één held, fancultuur en onderscheidingen.

HELD is met name gebaseerd op de rijke collectie Geschiedenis van het Rijksmuseum maar er zijn ook tientallen bruiklenen in de tentoonstelling opgenomen. De objecten bestrijken bij elkaar een periode van circa 400 jaar; de meest recente voorwerpen zijn afkomstig uit de 21ste eeuw.

De tentoonstelling bevat tal van bijzondere en opvallende schilderijen, beelden,prenten en kunstnijverheid, maar tevens persoonlijke herinneringen, voorbeelden van massacultuur en bewegend beeld.

info(020) 6747171
(020) 626 81 68
pressoffice@rijksmuseum.nl
pressoffice@nieuwekerk.nl
www.rijksmuseum.nl
www.nieuwekerk.nl
locatieDe Nieuwe Kerk
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl