Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 26 mei 2007    Evangelie van 2007-05-26
 titelInternationale Pinkstermis in Roermond
beschrijvingVaticaanse curiebisschop Jozef Clemens bij
internationale Pinkstermis in Roermond

Traditiegetrouw wordt op de vooravond van Pinksteren - dit jaar op zaterdag 26 mei - in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond een internationale H. Mis gievierd. Hoofdcelebrant is dit jaar de Vaticaanse curieprelaat mgr. Jozef Clemens. Hij is secretaris van de Pauselijke Raad voor de Leken.

Zoals elk jaar zijn voor de mis vertegenwoordigingen van de Limburgse parochies, kloostergemeenschappen en religieuze bewegingen uitgenodigd. De nieuwe bewegingen zijn jonge organisaties binnen de Kerk die zich engageren rond een bepaald thema. De pauselijke Raad voor de Leken onderhoudt vanuit het Vaticaan de contacten met deze bewegingen. Vandaar dat mgr. Clemens als speciale gast is uitgenodigd.

Vanwege het Limburgs pastoraal themajaar van het Gezin en de idee dat bij deze internationale viering vertegenwoordigers van bewegingen, kloosters en parochies als één grote familie aanwezig zijn, is het thema van de viering ontleend aan het thema van het Jaar van het Gezin, namelijk ‘Wat geef jij ze mee?’. Deze leus wordt onder meer op verschillende posters in diverse talen in de kerk opgehangen.

Niet alleen op deze wijze, maar ook door de participatie van personen en groeperingen uit diverse landen in zang en gebed, wordt het internationale karakter van de viering tot uiting gebracht. De delegaties van parochies en kloosters die aan de mis deelnemen, krijgen van de Roermondse bisschop Frans Wiertz een noveenkaars, die ontstoken wordt aan een speciaal in de kerk ontstoken pinkstervuur. Op die manier wordt symbolisch het pinkstervuur door het hele bisdom verspreid, zoals ook de apostelen destijds bij het eerste Pinksteren, vervult van de Heilige Geest, uittrokken naar alle windstreken om daar het evangelie te verkondigen. Deze symboliek krijgt nog meer gestalte wanneer de parochies op Pinksterochtend tijdens de eucharistieviering in de eigen parochiekerk aandacht hieraan besteden, bijvoorbeeld tijdens de voorbede of door het feestelijk binnendragen van de noveenkaars.

De viering in de kathedraal begint om 18.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. Na afloop is er koffie in de aangrenzende pandtuin. Wie dat wenst, kan daarna nog deelnemen aan een gebedsviering die vanaf 20.30 uur door de Renew-beweging wordt verzorgd in de bisschopskerk.

infowww.bisdom-roermond.nl
organisatieBisdom Roermond
locatieSint Christoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl