Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 23 juni 2007    Evangelie van 2007-06-23
 titelChoral evensong in St. Janskerk Zutphen
beschrijvingOp zaterdag 23 juni, vigilie van het feest van St. Jan de Doper, de patroonheilige van deze eeuwenoude en fraai gerestaureerde kerk, verzorgt het befaamde Kampen Boys Choir een Choral Evensong waarin enkele Anthems en Lessons verwijzen naar dit patroonsfeest.

Het dagelijks zingen van de ‘Evensong’ behoort in veel Engelse kathedralen tot de vaste taken van de daaraan verbonden jongenskoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel (Engelse) componisten zich hebben toegelegd op het schrijven van muziek die in deze ‘Choral Evensongs’ kan worden gezongen.

Deze liturgie is al eeuwenlang dezelfde en staat als een huis, met haar Psalmen, twee schriftlezingen (Lessons) Canticles, Hymnen, Magnificat en het Loflied van Simeon.

De Evensong begint altijd met een feestelijke Introïtus waarna het koor van 20 jongens en 14 jonge mannen met het zingen van een Processional Hymn de kerk binnentrekken.

Het Kampen Boys Choir, dat ook ieder jaar rond de Kersttijd hier de horen is, is zowel in traditie van hun koorkleding als koorklank vergelijkbaar met de beroemde koren in de Anglicaanse Kathedralen.

De eminente leiding van dit koor, dat o.a. tijdens de grote uitvoeringen van Bach’s Mattheus Passion in Naarden en het Concertgebouw een grote indruk achterliet, is in handen van Bouwe Dijkstra.

Voor de feestelijke begeleiding en ondersteuning van de samenzang op het grote Timpe-orgel zorgt Euwe de Jong.

Voor velen is het weerzien met dit koor een feest van herkenning, een moment om tot rust te komen, je hart op te halen, te mediteren of om te genieten van geïnspireerde schoonheid.

Aanvang van deze Evensong is 19.30 uur en de kerk is open vanaf 19.00 uur.

Er zijn duidelijke tekstboekjes met vertalingen beschikbaar en ter dekking van de kosten wordt slechts een toegang van € 5, gevraagd.

info wlaurensse@kpnplanet.nl
locatieSt. Janskerk
plaatsZutphen (Gelderland)
postcode72
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl