Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 17 juni 2007    Evangelie van 2007-06-17
 titelOmmegang ter ere van Maria van Jesse
beschrijvingDelft, Maria-stad

Delft kent sinds de Middeleeuwen een Ommegang die van grote invloed is geweest voor de stad en bekendheid genoot tot ver over de landsgrenzen; zelfs de paus (Bonifatius IX) maakt er in 1399 melding van.

In 1327 kreeg een Haagse vrouw, Machteld genaamd, die al enige jaren blind was, op een nacht een visioen. Haar werd gezegd naar Delft te gaan om te bidden bij het beeld van Maria. Toen zij, nadat ze gebeden had, de H.Mis bijwoonde, kreeg zij tijdens de consecratie haar gezichtsvermogen terug. Uit dankbaarheid besloot men toen jaarlijks een processie, een 'ommegang' te houden ter ere van Maria van Jesse.
In 1929 werd dit eerbetoon aan Maria (dat bij de reformatie was afgeschaft) weer in ere hersteld door een aantal jongeren, leden van de studentenvereniging Sanctus Virgilius. Jaarlijks nemen velen uit Delft en omstreken deel aan deze ommegang, die - in tegenstelling tot de Middeleeuwen - nu in stilte wordt gelopen en een meditatief karakter heeft gekregen.

Om 9:45 beginnen we de Ommegang met een korte meditatieve viering in de st. Hippolytuskapel (Oude Delft 118). Na de Mis in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal (die direct op de Ommegang volgt) is er mogelijkheid tot ontmoeting met koffie.

Voor de route, zie:
agenda.katholieknieuwsblad.nl/maria_van_jesse_ommegang.php

infowww.rkkerk.net/ommegang
locatieSint Hippolytuskapel, Oude Delft 118
plaatsDelft (Zuid-Holland)
postcode26
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl