Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 11 mei 2007    Evangelie van 2007-05-11
 titelSymposium Religie: vloeibaar en vast
beschrijvingOp vrijdag 11 mei vindt in het Dante Building van de Universiteit van Tilburg het Symposium Religie: vloeibaar en vast plaats. Sprekers die dag zijn onder andere Prof. dr. Paul Post en Prof. dr. Staf Hellemans. De dagvoorzitter is dr. Erik Sengers.

De huidige, laatmoderne, samenleving wordt volgens de socioloog Zygmunt Bauman gekenmerkt door fluïditeit - vloeibare vormen. Met het begrip liquid modernity geeft hij aan dat het moderniseringsproces voortgaat, maar dat dat proces minder wordt gestuurd door de oude, vertrouwde maatschappelijke instituties en doorsijpelt in de levens van mensen afzonderlijk. In plaats van een door die instituties geregeld leven komen de levenstrajecten van mensen die zich, mede onder invloed van de commercie, als individuen beschouwen en zich bewegen in verschillende sociale netwerken.

In dit paradigma lijken georganiseerde vormen van religie te worden vervangen door een ‘vrijzwevende spiritualiteit’. Aan de andere kant zien we ook dat stevig ingebedde religieuze stromingen de verbinding met de laatmoderniteit maken. Hoe ziet de toekomst van religie in Nederland er uit, en is er daarin nog plaats voor religieuze organisaties? Op het symposium zullen verschillende voorbeelden van moderne religiositeit worden gepresenteerd, zowel traditionele als minder traditionele.

Het symposium wordt georganiseerd door:

- Redactie Religie en Samenleving

- Vlaams-Nederlandse Werkgroep Godsdienstsociologie

- Universiteit van Tilburg: Departement Religiewetenschappen en Theologie en

Faculteit Katholieke Theologie

Datum:11 mei 2007
Locatie: Universiteit van Tilburg (campus), gebouw Dante, Warandelaan 2, Tilburg
Organisatie:
- Redactie Religie en Samenleving
- Vlaams-Nederlandse Werkgroep Godsdienstsociologie
- Universiteit van Tilburg: Departement Religiewetenschappen en Theologie en Faculteit Katholieke Theologie
Kosten: leden werkgroep € 15 / overigen € 20 / studenten € 5 (inclusief lunch & borrel)

infodr. Kees de Groot
c.n.degroot@uvt.nl
(013) 4662453
locatieUniversiteit Tilburg Gebouw Dante
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl