Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneermaandag 28 mei 2007    Evangelie van 2007-05-28
 titelMaria Vespers
beschrijvingMariavespers Emmer Compascuum

Op Tweede Pinksterdag 28 mei a.s. om 15.00 uur is de Mariavespers in de St Willehadus-parochiekerk Hoofdkanaal oz 82 te Emmer Compascuum.

Door de jaren heen is een bedevaart naar de kapel van Maria 'Hertogin van Drenthe' tot traditie geworden en mag zich verheugen in een groeiende belangstelling.

Om deze mooie traditie door de jaren heen levend te houden, nodigen wij, in het bijzonder, ouders met kinderen, jonge gezinnen en jongeren uit om deze Vesper mee te vieren.

In de viering gaat vicaris Te Velde voor en hij zal een overweging houden op zijn eigen inspirerende wijze.

De Vesperdienst wordt besloten met een rondgang door de tuin van de kerk.

Iedereen is van harte welkom.

Na de viering is er koffiedrinken in “Mariahof”


Ontstaan van de kapel
In 1228 tot 1344 komt men een afbeelding van Maria, Hertogin van Drenthe tegen op het zegel van het cisterciënzer zusterklooster in Assen. Het werd in die tijd ook gebruikt, als landschapszegel aan oorkonden. Het wapen zoals het nu nog bestaat, lijkt het meest op dat van het klooster in Assen.

Dat de provincie Drenthe, na de hervorming, geen ander wapen aannam komt
omdat Drenthe geen zelfstandig lid van de Nederlandse staat was, geen stem had in de Staten Generaal en dus ook geen eigen wapen kon voeren.

Daarom bleef men het landschapszegel gebruiken van de oude cisterciënzerabdij van Assen, waar de Staten van Drenthe vergaderden. Het wapen zoals het nu gebuikt wordt, werd vastgesteld in 1830.

Mariaverering
Waarom wordt Maria, Hertogin van Drenthe, in de St. Willehadusparochie te Emmer Compascuum zo bijzonder vereerd? Met Kerst 1948 stelde pastoor J.J. Swildens aan de parochie voor om een kapel te bouwen voor Maria Hertogin van Drenthe als de 24 jongens van Emmer Compascuum, die hun dienstplicht in Indonesië moesten vervullen, weer behouden thuis zouden komen.

In deze kapel zou een beeld van O.L. Vrouw komen te staan zoals zij is afgebeeld in het provinciewapen van Drenthe. Dit plan werd enthousiast door het Katholiek Thuisfront ontvangen. Met ingang van 4 maart 1949 kreeg pastoor Swildens zijn emeritaat en zijn opvolger pastoor Th. W. Egberts ging, nadat inderdaad alle jonge mannen weer behouden thuis waren gekomen, over tot verwezenlijking van het plan.

In 1950 begon men aan de bouw van de kapel. Het voornaamste bouwmateriaal waren kloostermoppen van het klooster in Ter Apel, dat toen nog een ruïne was. Het beeld werd vervaardigd door Leo Jungblut, beeldhouwer te Bilthoven. Op zondag 24 juni 1951 werd de kapel met het Mariabeeld als de Hertogin van Drenthe, in aanwezigheid van de 24 soldaten met hun families en het Katholiek Thuisfront, plechtig ingewijd door deken P. Veltman.

Dankzij de inspanning en stimulans van pastoor van den Barselaar (1987-1999) is de devotie voor Maria “Hertogin van Drenthe” hernieuwd en nu nog steeds levend in onze St. Willehadus parochie te Emmer Compascuum.

Op iedere Tweede Pinksterdag (dit jaar 28 mei 2007) wordt om 15.00 uur voor Mariavereerders uit de verre omtrek een vesperdienst en bedevaart naar de kapel gehouden. Dan wordt ook het lied: “O, Hertogin van Drenthe”, gemaakt in 1954 door dhr. J. B. Wilming, als slotlied gezongen.

info
locatieSt. Willehadus parochie
plaatsEmmer Compascuum (Drenthe)
postcode78
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl