Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 2 mei t/m zondag 2 september 2007    Evangelie van 2007-05-02
 titelTentoostelling Joseph Semah
beschrijving“Thou Shalt Love thy Neighbour as Thyself”

(An Introduction to the Principle of Relative Expression)Kunstinstallaties van Joseph Semah in Museumpark OrientalisVan 25 april t/m 2 september toont Museumpark Orientalis werken van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Joseph Semah. Binnen zijn nieuwe visie kent Museumpark Orientalis een volwaardige plaats toe aan hedendaagse kunst. Joseph Semah is als eerste te gast.

Hij zal voor Museumpark Orientalis een kort- en langlopend kunstproject (2007-2011) realiseren.Het kunstproject van Joseph Semah in Museumpark Orientalis valt uiteen in twee fases. De eerste fase, 25 april t/m 1 september 2007, betreft een inleidend project bestaande uit een comparative performance en vijf begeleidende installaties. De installaties worden getoond in diverse ruimten die een aparte kunstroute door het museumpark vormen.

Deze route wordt ondersteund door een Cahier. De getoonde kunstinstallaties zijn stuk voor stuk een bijzondere ervaring. Daarnaast zal in de periode 2008-2011 een langlopend project uitgewerkt worden.Museumpark Orientalis nodigt Joseph Semah namelijk uit om op een aantal plekken in het park, zowel in binnen- als buitenruimten, artistieke ingrepen te realiseren.

Daarbij zal Joseph Semah een parallel discours aangaan met de verschillende religies die in het museum vertegenwoordigd zijn en met de manier waarop Orientalis daarmee om gaat. Zijn antwoorden kunnen beeldend-artistiek zijn, maar ook in de vorm van comparative performances uiting krijgen. Ze kunnen van literaire of muzikale aard zijn. Het kan een lezing of een symposium betreffen.Joseph Semah woont en werkt in Amsterdam sinds 1981. Hij werd geboren in Bagdad (Irak) in 1948 en vanaf 1950 groeide hij op in Tel Aviv (Israël). Hij studeerde elektronica en filosofie aan de universiteit van Tel Aviv. Rond 1973 kwam hij naar Europa, en woonde in Londen, Berlijn en Parijs. Sinds 1976 is hij werkzaam als kunstenaar. In 1983 richt hij de Stichting Makkom op in Amsterdam. Kunstwerken van Joseph Semah zijn vertegenwoordigd in Nederlandse en buitenlandse museale, openbare en privé-collecties.

De uitgangspunten van Joseph Semah zijn bijzonder. Via een voortdurende dialoog met zichzelf en door het niet aflatend voeren van een parallel discours met zoveel mogelijk anderen, probeert hij de wortels van de (westerse) culturen en religies, in eerste instantie het jodendom en het christendom, bloot te leggen en er verklaringen voor te vinden. Zijn onderzoek richt zich op uiteenlopende gebieden zoals filosofie, (cultuur)geschiedenis, theologie, literatuur en kunstgeschiedenis. Hij gaat ondermeer terug op oude, in vergetelheid geraakte bronnen, omdat hij het nodig acht de herinnering aan die kennis in stand te houden.‘Vervolgens verschijnt het kunstwerk’, zoals Joseph Semah het stelt, ‘op de oppervlakte van de tekst en kan gezien worden als een vorm van driedimensionale typografie.

Het westerse kunstwerk is een misverstand tussen jodendom en christendom over de vragen wat representatie is, wat her-vormen is’.Semah weigert mee te werken aan wat hij noemt de ‘esthetisch-romantische relatie tussen kunst en maatschappij’, zoals die is ontstaan in het westen in de negentiende eeuw. Daardoor zijn kunstuitingen verder af komen te staan van hun oorspronkelijke bedoeling, namelijk sublimeren en transcenderen van de object-werkelijkheid. In die zin is Joseph Semah een universele kunstenaar.Museumpark Orientalis wil ook wijzen op het grote kunstproject ‘Next Year in Jeruzalem’ van Joseph Semah, dat van 1 april t/m 28 mei 2007 in 12 kerken in Nedersaksen (Duitsland) plaats heeft. Dit project staat onder auspiciën van de Duits-Lutherse Kerk. Meer informatie hierover: www.kunstinfo.net.De werken van Joseph Semah zijn tussen 26 april en 2 september dagelijks te zien in Museumpark Orientalis van 10.00 tot 17.00 uur.

info(024) 3823111
info@museumparkorientalis.nl
www.museumparkorientalis.nl
locatieMuseumpark Orientalis
plaatsHeilig Landstichting (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl