Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 19 juli t/m zondag 9 september 2007    Evangelie van 2007-07-19
 titelCredo 2007
beschrijvingTentoonstelling ‘CREDO 2007’ in de Grote Kerk.Gedurende de zomermaanden (vanaf 17 juni t/m 9 september), zal er een tentoonstelling van beeldende kunstwerken te zien zijn in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.

Met een lange reeks in de afgelopen jaren, heeft de Grote Kerk een in het oog springende traditie van opvallende tentoonstellingen opgebouwd. Deze wordt dit jaar voortgezet met een presentatie van negen kunstenaars die met christelijke thema’s werken.De tentoonstelling bestaat uit zowel tweedimensionaal als driedimensionaal werk.

De tentoonstelling maakt een duidelijke verbinding tussen de kerntaak van de christelijke kerk en de aard van het tentoongestelde werk. Een vraag die onwillekeurig wordt opgeroepen is: ‘hoe waardevast, hoe praktisch en actueel is het geloof?’De titel van de tentoonstelling is: ‘Credo’ is het Latijnse woord voor ‘ik geloof’.Het woord is het begin van de geloofsbelijdenis en is op die manier ook altijd te vinden in de Rooms Katholieke mis.

Op muziek getoonzette missen hebben altijd een deel dat ‘Credo’ heet.Elke deelnemende kunstenaar heeft zijn eigen relatie met deze belijdenis en het daarmee samenhangende geloof. Er is in de tentoonstelling geen sprake van één hermetische of enkelvoudige link tussen de tentoongestelde werken en het thema. Integendeel. Het is juist bijzonder interessant om te zien, dat de tentoongestelde kunstwerken ruimte bieden voor dialoog tussen bezoekers, werk en kerk.

Zo werkte dat ook op bijzondere wijze in de zomertentoonstelling ‘Laudate Dominum’ van het afgelopen jaar. Bezoekers waardeerden daarin in hoge mate, de open relatie tussen thematiek en de daarbinnen tentoongestelde werken. In al haar diversiteit versterken kerk en kunst elkaar hierdoor en dat wordt door alle deelnemende partijen als nuttig ervaren, door zowel de kerkelijke leidinggevenden, de gemeenteleden, de deelnemende kunstenaars, als de bezoekers.Het boeiende aan een dergelijke tentoonstelling is, dat vanuit verschillende disciplines, werkvormen en zienswijzen naar hetzelfde gegeven wordt gekeken.

Kunst en levensbeschouwing komen op deze manier binnen een interessant spanningsveld. Iedere kunstenaar maakt daarin zijn/haar eigen keuzes zichtbaar.

De deelnemende kunstenaars zijn (in alfabetische volgorde)

Greetje van de Akker, Leiderdorp Jac Bisschops, AmsterdamGerlinde Habekotté, Weurt Edo Hebinck, EdeHenk ter Horst, AssenLiesbeth Lehr, ZaltbommelDick Oostra, FeerwerdGeert Schreuder, OnstweddeGert Sennema, Grijpskerk.

De meeste kunstenaars laten voor deze tentoonstelling nieuw werk zien, werk ook dat speciaal voor deze gelegenheid wordt vervaardigd. De aard van de werken van de kunstenaars loopt uiteen. Er zal sprake zijn van zowel figuratief als abstract werk, van beeldhouwwerk, installaties, kalligrafie en schilderwerk.

Na de morgendienst van 10 uur op zondag 17 juni, wordt de tentoonstelling geopend door Henk Pietersma, de samensteller van de tentoonstelling en zelf beeldend kunstenaar die zich inzet om de relatie tussen kerk en kunst te herstellen en te versterken. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en is van dinsdag - zaterdag te bezoeken van 11.00 uur - 16.30 uur; op vrijdag zijn de openingstijden van 13.00 - 16.30 uur. In de maand juni is de tentoonstelling alleen op zaterdag open.

Er verschijnt bij deze tentoonstelling een catalogus met een inleiding van Henk Pietersma.

info(058) 2138205
(058) 2882113
art@henkpietersma.nl
locatiede Grote of Jacobijnerkerk
plaatsLeeuwarden (Friesland)
postcode89
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl