Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 3 mei 2007    Evangelie van 2007-05-03
 titelLezing 'thuis met de Heiligen'
beschrijvingEen wandeling door vijf eeuwen van katholieke bidsnoeren

door prof. dr EDWIN MARIMAN

DONDERDAG 3 MEI 2007 OM 20.00 UUR Toegang gratis

In het kader van de tentoonstelling Thuis met de heiligen. Uitingen van volksdevotie in Nederland en Vlaanderen, die plaats vindt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het tijdschrift Devotionalia en nog tot en met 3 juni 2007 loopt, is een viertal lezingen georganiseerd. Na de eerste lezing Een leven lang rooms door Annie Schreuders-Derks en de tweede lezing De dynamiek van devotionalia. De geleefde praktijk van het katholicisme door Gerard Rooijakkers wordt de derde lezing in de reeks onder de titel Een wandeling door vijf eeuwen van katholieke bidsnoeren verzorgd door prof.dr Edwin Mariman op donderdag 3 mei a.s. om 20.00 uur. Edwin Mariman is hoogleraar functionele genetica aan de Universiteit van Maastricht en publicist over bidsnoeren.

Naast de rozenkrans kent het katholicisme talrijke andere bidsnoeren. In feite heeft geen andere godsdienst ter wereld zo’n rijke variatie aan dergelijke devotionalia. Elk snoer heeft zijn eigen, door symboliek en gebed bepaalde opbouw, en zijn eigen - inmiddels soms vergeten - oorsprong. Deze historie en specifieke opbouw maakt het bidsnoer tot een dankbaar object voor verzamelaars. Tijdens deze voordracht wordt ingegaan op een aantal gebeurtenissen die de ontwikkeling van de bidsnoeren, met inbegrip van de rozenkrans, hebben beïnvloed. Daarnaast zal het belang van de symboliek voor de opbouw van de bidsnoeren worden toegelicht en worden ingaan op de hedendaagse ontwikkelingen. Tot besluit zal de spreker enkele adviezen geven voor het aanleggen van een verzameling. Een lezing die u in relatie met de expositie niet mag missen.

info(040) 252 90 93
locatieMuseum Kempenland
plaatsEindhoven (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl