Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzaterdag 29 september 2007    Evangelie van 2007-09-29
 titelKerkenmarkt Nieuwegein
beschrijvingKerk weet niet goed waar ze voor staat
Kerkenmarkt Nieuwegein 2007

Onlangs presenteerde het RKK tv-programma ‘Kruispunt’ de uitkomsten van het onder zoek “God in Nederland”. Dit is de vierde uitgave van een groot onderzoek dat tot nu toe elke tien jaar is uitgevoerd. De afgelopen tien jaar was een periode waarin een religieuze aardverschuiving plaatsvond. De rol van de kerk in de samenleving is niet langer meer vanzelfsprekend. Het rapport beveelt aan dat de kerken, ook voor zichzelf en aan elkaar, duidelijk maken wat hun geloof (praktisch) inhoud en dat zij aan de samenleving laten zien waar ze voor staan.

Met andere woorden: kerken en godsdienstige groeperingen moeten “de boer op”. Dat is precies wat de organisatoren van de Kerkenmarkt Nieuwegein 2007 voor ogen staat. Er is momenteel, ook in Nieuwegein, veel discussie over de rol van religie in het publieke leven. Het is voor de kerken in het algemeen en, in dit geval die in heel Nieuwegein, een uitdaging om duidelijkheid te verschaffen over wat het geloof inhoudt. Om te laten zien wat men op grond van zijn godsdienstigheid nastreeft en welke waarden men aanhangt en te vertellen wat men in het publieke leven zou willen realiseren. Daarover is binnen de kerken allerminst overeenstemming en daarom is de kerkenmarkt ook gericht op (geloofs)thema’s en niet zozeer op ‘iedere kerk voor zichzelf’. Maar de identiteit van de deelnemende kerken zal wel herkenbaar blijven. Thema’s als geloofssymbolen in de kerk, kerkgebouwen, jongeren, muziek, toerustingcursussen en hulpverlening door kerken in binnen- en buitenland staan centraal op kerkenmarkt.
Op deze manier kunnen onze standgenoten kennis maken met wat de kerken en godsdienstige groeperingen te bieden hebben en kan men bij zichzelf te rade gaan of men een gevoel heeft bij deze waarden of juist helemaal niet. En gevoel of men erbij zou willen horen of het nog even op zich te laten inwerken. Met de Kerkenmarkt is de kerk dus terug in het publieke domein.
Daarnaast beogen de organisatoren van Nieuwegeinse Kerkendag 2007 dat kerken en godsdienstige groeperingen aan elkaar kunnen ‘snuffelen’. Dat kan in de marktkraam op de Kerkendag rondom de al eerder genoemde thema’s, maar ook tijdens de voorbereidingen en bij de vervolgafspraken.

De Nieuwegeinse Kerkenmarkt 2007 is op zaterdag 29 september 2007 gedurende de hele dag rondom de Nicolaaskerk in Nieuwegein. Iedereen is van harte welkom.

infowww.katholieknederland.nl/actualiteit/2007/detail_objectID589669_FJaar2007.html
locatieNicolaaskerk
plaatsNieuwegein (Utrecht)
postcode34
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl