Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 29 april 2007    Evangelie van 2007-04-29
 titelByzantijns koor Drenthe
beschrijvingTijdens H. Mis met investituur nieuwe Jacobusbroeders op 29 april
Byzantijns Koor Drenthe zingt in kathedraal Roermond

Het Byzantijns koor Drenthe verleent op zondag 29 april vocale medewerking aan de H. Mis in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Tijdens de eucharistieviering vindt ook de investituur plaats van enkele nieuwe leden van de Broederschap van de H. Jacobus. De plechtigheid begint om 11.30 uur.

Het Byzantijns koor Drenthe is opgericht in 2003, nadat enkele enthousiaste zangers diverse malen een aantal Oost-Europese landen hadden bezocht en daar steeds weer werden geraakt door de byzantijnse gezangen. Via regionale persberichten in Drenthe werden de nodige liefhebbers gezocht. De aanmelding was overweldigend. Ruim 100 belangstellenden reageerden. De basis was gelegd. Uiteindelijk bestaat het koor momenteel uit 50 enthousiaste zangers. Doel van het koor is om de byzantijnse en de folkloristische muziek uit de Oost-Europese landen ten gehore te brengen.

Byzantijnse muziek

De Russische kerkmuziek gaat meer dan duizend jaar terug. De oorsprong van de Russische kerkzang ligt in de Griekse en Bulgaarse zang. De oudste zangwijze, de zogenaamde znamenny-zang, is sterk verwant aan de Byzantijnse zang. De 17e eeuw is een tijd van grote veranderingen in de geschiedenis van de Russische muziek. De muziek van Rusland komt ook onder invloed te staan van de West-Europese muziek. Na de Unie met de Katholieke kerk komt Oekraïne onder politieke en culturele overheersing van Polen te staan. Als offensief tegen het orgel zetten de Russen en Oekraenische zangmeesters in. In de 19e eeuw wordt de kloof tussen de oude kerkzang en meer verwereldlijkte steeds groter. Men wil steeds meer terug naar de eigen wortels. In 1988 komt er een einde aan de vervolging van het geloof en gaat men zich actief bezighouden met de restauratie van de oude kerkmuziek. Rusland herontdekt haar eigen kerkelijke traditie, die al snel ook in het Westen erkenning en waardering verwerft.

Broederschap

De enkele jaren geleden heropgerichte Broederschap van de H. Jacobus is verbonden aan de Roermondse kathedraal met als doel het promoten van de stad en de kerk als halteplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, de grafplaats van de heilige apostel Jacobus. In de kathedraal van Roermond wordt een grote armreliek van deze heilige bewaard en onder de kerk is een refugio, een pelgrimsrustplaats, die wordt beheerd door de broederschap.

info
locatieKahedraal Roermond
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl