Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 1 mei 2007    Evangelie van 2007-05-01
 titelBijbeldag
beschrijvingDe Bijbeldag is een jaarlijks event op 1 mei te Antwerpen. De laatste 10 jaar vond dit telkens plaats in ‘Alpheusdal’. Deze traditie zetten we verder in een vernieuwde context...

Het is een dag met een lange traditie. De eerste Bijbeldag vond plaats in 1946, na de tweede wereldoorlog. Tijdens deze oorlog werkten er jonge mensen, uit de verschillende protestantevangelische kerken, in Duitsland voor de bezetter. De christenen zochten elkaar op. Er werden vriendschapsbanden gesmeed. De in nood geboren samenwerking, over kerkgrenzen heen, wilde men na de oorlog verder zetten. Daarom werd nog geen jaar na het einde van de oorlog, een ontmoeting georganiseerd rond de Bijbel. De eerste Bijbeldag was een feit. Deze eerste Bijbeldag kende een grote opkomst. Daarom besloot men dit jaarlijks opnieuw te organiseren.

In 2006 vierden we de 60ste verjaardag. Het unieke aan deze dag is dat het christenen, uit verschillende protestantevangelische kerken in Vlaanderen, samenbrengt.

Heden ten dage zien we dat de Bijbeldag een nieuwe ondersteuning en invulling vraagt. Mensen van het eerste uur zijn van ons heengegaan of zijn niet meer in de mogelijkheid naar deze dag te komen. Het bijbelcomité zelf heeft een grondige wissel ondergaan. Tevens werd er gezocht naar een nieuwe locatie en de muziekband geeft de fakkel door.
De Evangelische Alliantie Vlaanderen (EAV) [een overkoepelend orgaan van alle evangelische denominaties] ziet de Bijbeldag als een unieke mogelijkheid om op de ingeslagen weg van samenwerking verder te gaan. Verbondenheid bevorderen tussen de gemeenten is één van de doelstellingen van EAV. Alle denominaties van de Alliantie hebben hun steun hieraan verleend.
We zorgen dat ieder zich thuis voelt, jong en oud, en dat elk iets vindt naar zijn gading! Naar historische traditie en met zekere heimwee blijven we het openingslied zingen ‘Rijst op, rijst op voor Jezus, hij helden van het kruis’.

Het thema van de dag is dan ook passend ‘U MAAKT ONS EEN’. Het lijkt een ‘nieuwe’ uitdaging om over denominatiegrenzen heen te werken aan eenheid. Het gebed van Jezus voor zijn sterven verwoordt het passend: ‘Ik vraag U, Vader, of zij net zo één mogen zijn als U en Ik’.

De samenkomsten vinden plaats om 10, 14 en 18 uur.
’s Morgens wordt de prediking verzorgd door de voorzitter van EAV, Kris Vleugels, tevens de pionier van C’axent, een jonge christelijke politiek beweging.
In de namiddag spreekt Orlando Bottenbley, een Nederlandse voorganger van de Vrije Baptistengemeente in Drachten. Deze kerkgemeenschap staat bekend als de grootste en snelstgroeiende van Nederland.
In de ochtend- en middagsamenkomst treedt het Flanders Gospel Choir op, een 32-koppig koor uit West-Vlaanderen. Tijdens deze twee samenkomsten zijn er ook nevendiensten. De kinderen worden verwend met het theater ‘Oost West’ en het tienerprogramma wordt verzorgd door Pinkster Jeugd Vlaanderen (PJV).
Tijdens de Praise avond, [verzorgd door Beyond 7] spreekt Jonathan Van Kesteren, een oude bekende in het jeugdwerk binnen eigen gemeente te Gent en PJV. Al wie zich nog jong van hart voelt is uiteraard welkom.

Ieder die de Bijbel centraal stelt of beter wil leren kennen is welkom!
Er is meer dan voldoende tijd voor ontmoeting tijdens de pauzes. De talrijke stands van christelijke organisaties informeren ons wat gaande is binnen de christelijke wereld. U kunt gerust een eigen lunchpakket meebrengen. Broodjes, soep, frisdranken en koffie zijn verkrijgbaar in de zaal. De dag gaat door in Antwerpen Expo, waar ruim 2500 mensen in kunnen.

Antwerpen Expo (Bouwcentrum),Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Berchem.

infowww.ontmoeting.be/bijbeldag
Herman Termors 03/544 97 55
locatieAntwerpen Expo
plaatsBerchem (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl