Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 19 t/m maandag 28 mei 2007    Evangelie van 2007-05-19
 titelOude Ikonen tussen “Hemel en Hel ”
beschrijvingOude Ikonen Tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met de Stichting tot behoud Rijksmonument “Kerkgebouw Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenis te Hilversum”, Naarderstraat 106 , vanaf zaterdag 19 mei t/m maandag 28 mei 2007, openingstijden alle dagen 12.00-18.00. Entree 2 euro per persoon incl. lezing welke ten goede komen aan de Stichting.

Lezingen op 19 mei van 11.00-12.00 “Hemelvaart en Pinksteren” en 24 mei van 11.00-12.00 “Maria Ikonen” door dr. Krikhaar. Zaterdag 26 mei vanaf 11.00 - 12.00 Byzantijns koor, entree 5 euro. Naast de collectie “oude houten Ikonen” wordt een collectie reisikonen vanaf de 13de eeuw gepresenteerd. Van alle circa 100 geëxposeerde oude houten Ikonen is een duidelijke omschrijving present die onder meer de datering en betekenis van de Ikonen weergeeft. Er is gelegenheid tot aankoop met certificaat.

De hemel is binnen het christelijk geloof en vele andere religies een belangrijk gegeven omdat er na het leven een opwekking uit de dood is, waarna men ofwel de hel of de hemel kan betreden. Ten allen tijde heeft de mens geloofd dat dit toekomstbeeld afhing van het goede of kwade wat men op aarde verricht had. Maar niet alleen in religieuze zaken komen de begrippen goed en kwaad voor. In literatuur, lectuur, films, volkslegenden, mythen en sprookjes wordt bijna altijd het kwaad vernietigd terwijl het goede zegeviert. Het thema goed en kwaad, hemel en hel lijkt van alle tijden en blijft ons aanspreken. De expositie toont ondermeer een aantal Oude Ikonen waarin hemel en hel, goed en kwaad een eminente rol in de orthodox-christelijke beeldspraak spelen.

In de orthodoxe kerk wordt de verrijzenis van Christus bij uitstek door de Nederdaling ter Helle verbeeld. Met zijn rechterhand trekt hij Adam bij zijn pols als eerste uit de hel met David, Salomo, Johannes de Doper, Mozes en andere. Christus overwint zijn dood door de poorten van de hel te verbrijzelen en de duivel, het kwaad te overwinnen. In de Romaanse kerk wordt de verrijzenis afgebeeld als de opstanding van Christus. In het midden boven aan Christus die op staat vanuit het Graf. Vlak links van het graf soldaten die het graf moesten bewaken. Beide voorstellingen worden gecombineerd dan wel separaat weergegeven ondanks het feit dat de Orthodoxe Kerk zich vel verzette tegen de afbeelding van de “Romaanse” Opstanding op Russische Ikonen.

Een voorbeeld van de gang naar de Hemel is die van Elia. Elia leefde in de 8ste eeuw voor Christus en is een van de grote profeten uit het Oude Testament met een zeer bewogen leven. Vooral zijn krachtmeting tegen de priesters van de afgod Baäl die hij liet doden spreekt tot de verbeelding. Op een van de geëxposeerde ikonen worden enkele scènes van het leven van Elia weergegeven waaronder zijn Hemelvaart. In tegenstelling tot de gewone sterveling wordt Elia ten hemel gevoerd met een vurige wagen met paarden. De wagen wordt “geleid” door een engel terwijl Elia zijn mantel afwerpt aan zijn opvolger Elisa. Ook de Tenhemelopneming van Maria wordt geëxposeerd die zowel in de Oosters-orthodoxe Kerken en de Rooms-Katholiek Kerk de feestdag van de opneming ”met lichaam en ziel” van Maria in de hemel is. De expositie laat een unieke diversiteit zien in Oude Ikonen waaronder de voorstellen van Hemel en Hel die tot op de dag van vandaag nog geenszins hun “morele” identiteit verloren hebben en derhalve getuigen zijn van de eeuwig durende strijd tussen goed en kwaad, tussen hemel en hel.

info(06) 54290968.
locatieKerkgebouw Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangenis
plaatsHilversum (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl