Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Kerkelijk jaar
kerkjaar
wanneervanaf donderdag 5 april 2007    Evangelie van 2007-04-05
 titelGoede week in de Sint Baafskathedraal
beschrijvingOok in de Gentse Sint-Baafskathedraal kan men onder leiding van bisschop Luc Van Looy deze belangrijkste christelijke week van het jaar mee komen vieren. Wie dezer dagen de Sint-Baafs bezoekt, kan trouwens genieten van een reeks kleurrijke nieuwe kunstwerken van de Koreaanse kunstenaar Kim En Joong.

Hierna het overzicht van de vieringen in de Sint-Baafskathedraal. Meer inhoudelijke info over de betekenis van al deze vieringen is o.a. te vinden op zie info.

Witte Donderdag: viering Laatste Avondmaal

Op Witte Donderdag, 5 april, wordt het Laatste Avondmaal in de kathedraal gevierd om 19 uur. Mgr. Van Looy gaat voor. Het koor Cum Jubilo uit Watou luistert op. Nadien is er tot 22 uur aanbidding in de crypte.

Goede Vrijdag: jongerenwake

Naar jaarlijkse gewoonte zullen opnieuw honderden jongeren en jonge volwassenen op Goede Vrijdag, 6 april, naar de Sint-Baafskathedraal van Gent komen voor een ingetogen avondwake. Ze zullen luisteren naar de Bijbelverhalen die over de eenzame strijd van Jezus op Golgotha vertellen. Samen met de bisschop zal er ook gebeden worden voor allen die pijn moeten verdragen in het leven. De gebedswake, met vooral liederen uit Taizé, begint om 20 uur. De liederen worden al ingezongen vanaf 19.30 uur.

Stille Zaterdag: paaswake met volwassenendoop

Om 21 uur begint op 7 april in de Sint-Baafs de paaswake. Het is een gezamenlijke viering van de parochies en religieuze gemeenschappen in de Gentse binnenstad, voorgegaan door de bisschop. De Schola Cantorum verzorgt het muzikale gedeelte.

De paaswake is van oudsher de viering waarin de gelovigen hun doopbeloften hernieuwen. En ze is ook een beslissende liturgische stap in de begeleiding van catechumenen of volwassen kandidaat-dopelingen. Dit jaar zullen negen volwassenen in deze viering door Mgr. Luc Van Looy gedoopt worden en gezalfd met chrisma (vormsel). Daarna delen ze voor het eerst in de eucharistische gaven (eerste communie). Twee personen die al eerder gedoopt werden, zullen nu gevormd worden en voor het eerst deelnemen aan de communie.

Pasen: hét hoogfeest

Op Pasen zelf, 8 april, zal de bisschop in de kathedraal voorgaan in de eucharistieviering om 11 uur. Het koor Cantate Domino uit Aalst luistert op.

Om 15.30 uur gaat bisschop Van Looy voor in het lof en vespergebed in het bedevaartsoord Oostakker-Lourdes. Hij doet dat opnieuw om 17.30 uur in de vesperdienst in de kathedraal in Gent.

KUNST IN DE KATHEDRAAL - Wie dezer dagen de Sint-Baafs bezoekt, kan genieten van een reeks kleurrijke kunstwerken van dominicaan Kim En Joong. Hij is geboren in Korea en woont sinds 1975 in Parijs. Momenteel hangen veertig doeken van hem in de kathedraal en in de crypte staan keramieken en drie liturgische gewaden tentoon. Deze tentoonstelling loopt nog tot 1 november.

infowww.kerknet.be/bisdommen/gent/gent01.html (klikken op “Goede Week” in de hoofdtitel van de pagina).
locatieSint Baafskathedraal
plaatsGent (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl