Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Televisie en radio
tv
wanneerzondag 6 mei 2007    Evangelie van 2007-05-06
 titelHet mooiste Mariabeeld
beschrijvingHet RKK gaat het mooiste Mariabeeld van het project ‘Mijn Maria’ tentoonstellen in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Mensen kunnen hun meest favoriete Maria insturen via de RKK-site katholieknederland.nl en zo meedingen naar een plaats in het museum. Op zondag 6 mei wordt in Kruispunt Radio (18.30 uur, Radio 1) bekendgemaakt wie de winnaar is en staat Kruispunt TV (19.45 uur op Nederland 2) geheel in het teken van Maria.

Naar schatting één miljoen Maria’s staan achter de voordeur. Daarnaast telt Nederland zo’n tweehonderd Mariabeelden in de openbare ruimte. Het RKK riep in januari dit jaar mensen op verhalen en beelden van hun favoriete Maria in te zenden voor de verkiezing ‘Mijn Maria’. Heeft u een Mariabeeld in huis? Hoe komt u eraan en wat doet u ermee? Brandt u er kaarsjes bij? Vraagt u om steun en troost? Op die vragen zoekt het RKK antwoord.

Wie krijgt de ‘Oscar’?

Een ruim aantal mensen gaf gehoor aan de oproep en plaatste foto’s van en verhalen over hun mooiste Maria op katholieknederland.nl . Internetbezoekers beoordelen de inzendingen met een sterrensysteem. De Maria met de meeste sterren wint de ‘Oscar’, en onder andere een tentoonstellingsplek in Museum Catharijneconvent te Utrecht.

Mieke Lamers, projectleider van ‘Mijn Maria’, heeft tussen de inzendingen wel een paar Maria’s gezien die wat haar betreft in aanmerking komen voor een ‘Oscar’. Mieke: “Het beeldje van Nel Vroonhof uit Nieuwkoop is een bijzonder beeldje van een knielende Maria en een staande Jezus. Het verhaal erbij is dat in het gezin van Nel, dat tien kinderen telde, getwist werd over wie het Mariabeeld na het overlijden van moeder mocht hebben. Na veel gedoe kreeg Nel het beeld en pas later ontdekte ze dat er piepklein op het beeldje stond geschreven “Nel wil dit beeld graag hebben...”.

Verder hebben we ook een inzending van een hoogzwangere Maria en dat is ook heel bijzonder. En de Maria met een hele mooie mantel waar AVE MARIA op geborduurd is. Daarnaast zijn de verhalen soms heel bijzonder. Neem het verhaal van het beeldje dat per ongeluk in kleine stukjes viel en waarbij de restaurateur er een hard hoofd in had of het nog gemaakt kon worden. Maar toen hij ermee bezig was, leek het net of Maria zich ermee bemoeide en toen waren de stukjes snel aan elkaar gemaakt. Mooi toch?”

Maria op katholieknederland.nl

Op de Maria-site op katholieknederland.nl zijn naast de favoriete Maria’s ook audio- en videofragmenten te vinden over Maria, zoals een verhaal over een wonderbaarlijke redding door Maria. Verder vertellen een protestantse dominee, kardinaal Simonis en Antoine Bodar over hun fascinatie voor Maria en is een verslag te beluisteren van een bezoek aan Maria-oord Lourdes.

Tot eind april kunnen mensen een foto van hun mooiste Mariabeeld en een persoonlijke toelichting inzenden via katholieknederland.nl/maria

Kruispunt Radio, elke zondag, 18.30 uur, Radio 1

Kruispunt TV, zondag 6 mei, 19.45 uur!, Nederland 2

infowww.katholieknederland.nl
www.catharijneconvent.nl
locatieKruispunt
plaatsNederland 2
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl