Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 11 april 2007    Evangelie van 2007-04-11
 titelBoekpresentatie
beschrijvingBoekpresentatie ‘MAN VAN TWEE WEGEN’ van Anton Ent op 11 april 2007

Marjoleine de Vos bespreekt nieuwe bundel Anton Ent in Deventer

Op 11 april verschijnt bij de Katholieke Bijbelstichting (KBS) de dichtbundel Man van twee wegen van de dichter Anton Ent. De 150 gedichten zijn geënt op de Psalmen en zijn een volledig nieuwe bewerking van een cyclus die Ent in de jaren ’90 publiceerde in Hervormd Nederland.

‘Ik zing het loflied op de Maker
dat orde in de chaos schept.’

Om het moment van publicatie te vieren organiseert de KBS in de Deventer Broederenkerk op 11 april een boekpresentatie. Marjoleine de Vos, dichteres, recensente van NRC Handelsblad en columniste in onder meer VolZin, houdt een inleiding over deze bundel in het licht van het oeuvre van de dichter.

Anton Ent, pseudoniem voor Henk van der Ent (Rotterdam, 1939), studeerde Nederlands en gaf les in Apeldoorn. Hij debuteerde met de poëziebundel Hagel en sneeuw in 1969. Onder de pseudoniemen Anton Ent en Marieke Jonkman publiceerde hij veertien dichtbundels, waaronder Dochters van het donker (1991) en Dieptevrees (1993). Zijn jongste publicaties zijn de dichtbundels Ode aan de Ooievaar (2004) en Coolsingelwind (2005) en, onder eigen naam, de roman Per Saldo (2005).

De 150 gedichten in Man van twee wegen zijn geënt op de Psalmen en vormen een solide dubbelportret van de dichter, de mens van nu. Die is tegelijk mystiek en rationeel, autonoom en aanhankelijk. De gedichten trachten een volwassen positie te bepalen tot een ‘u’ die in dit werk steeds als aangesprokene verschijnt. De teksten spreken lezers aan die de twee wegen in zichzelf herkennen: het ontzag voor een hogere entiteit en het geaard zijn in een gewone werkelijkheid. Anton Ent kenschetst deze bundel als ‘mijn levenswerk’.

Bijzonder is het naschrift van de auteur waarin hij de ontstaansgeschiedenis en de autobiografische inzet van de gedichten toelicht. “Is er meer dan religieuze en esthetische illusie? De overweging dat de ‘Naam’ alleen aanwezig is in de taal en niet daarbuiten, is een belangrijk motief in Man van twee wegen.”

Man van twee wegen verschijnt in een luxueus gebonden uitvoering met stofomslag. De vormgeving van het boek is in handen van Gerrit Noordzij die voor de KBS in 2005 de heruitgave van De Psalmen in de vertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde verzorgde. De Psalmen werd verkozen tot een van de drie Best Verzorgde Boeken/literair van dat jaar. Beide uitgaven vormen het begin van een stijlvolle poëziereeks in een fonds dat de Bijbel als uitgangspunt neemt.

De bijeenkomst in Deventer op 11 april start om 14.30 uur in de Broederenkerk en is toegankelijk voor bezoekers die zich vooraf aanmelden via s.schenk@rkbijbel.nl of via faxnummer 073 691 01 40.


Anton Ent - Man van twee wegen
Gedichten geënt op de Psalmen
ISBN 978 90 6173 939 5 - Prijs: € 27,50

info(073) 613 32 20
info@rkbijbel.nl
www.bijbel.net
locatieBroederenkerk
plaatsDeventer (Noord-Brabant)
postcode74
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl