Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cursus
cursus
Titus Brandsma instituut
(Titus Brandsma)

Titus Brandsma instituut

Website E-mail

Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen

tel. (024) 361 21 62
fax. (024) 361 21 51

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf woensdag 5 september 2007    Evangelie van 2007-09-05
 titelOpleiding ‘Religieus Leven’
beschrijvingHet Titus Brandsma Instituut heeft haar ervaring met het verzorgen van cursussen en opleidingen op het gebied van spiritualiteit samengevoegd in drie opleidingen. Deze worden aangeboden via de door het Titus Brandsma Instituut opgerichte School voor Spiritualiteit.
Het betreft de opleidingen: Geestelijke Begeleiding, Spiritualiteit en Pastoraat en Spiritualiteit van het Religieus Leven.

De tweejarige opleiding Spiritualiteit van het Religieus Leven is bedoeld voor mensen die zich willen scholen en vormen in de spiritualiteit van het religieuze leven: jonge religieuzen, geassocieerden oblaten, vormingsverantwoordelijken en geïnteresseerden die werken binnen ordes of congregaties.

Programma:
Het eerste en tweede jaar bestaan uit vier blokken van zes bijeenkomsten. De bijeenkosten zijn altijd op woensdag. Alle studenten volgen een gezamenlijk ochtendprogramma. 's Middags is er voor elke opleiding een apart programma. De dagindeling is steeds dezelfde:

10.00 - 11.00 uur: Mystieke tekstlezing
11.15 - 12.30 uur: College spirituele thematieken
13.15 - 16.15 uur: Verdieping en vaardigheidstraining
16.15 - 16.30 uur: Persoonlijke reflectie

Leerinhoud:
Het begrijpen en begeleiden van spirituele processen vereist inzicht in de gelaagdheid ervan. Kennis van vroegere ontwikkelingen en formuleringen zijn belangrijk voor het ontstaan van dit inzicht. De belangrijkste velden van de spiritualiteit komen daarom in een breed historisch kader aan bod. Vertrekpunt is steeds het lezen en verstaan van een tekst van één van de grote mystici, zoals Cassianus, Augustinus, Willem vanSt. Thierry, Franciscus van Assisië, Meister Eckhart, Thomas van Kempen, Johannes van het Kruis, Teresa van Avila, Dag Hammerskjold, en andere.

In de colleges spirituele thematieken komen aan de orde:

  • grondvormen en grondwoorden;
  • de geestelijke weg en het omvormingsproces;
  • onderscheiding der geesten;
  • spirituele geschriften en rituelen;
  • scholen en bewegingen;
  • ascese en mystiek.

infoSchool voor Spiritualiteit
Marianne de Baan
(024) 361 21 62
marianne.debaan@titusbrandsmainstituut.nl
www.titusbrandsmainstituut.nl/SvS
organisatieTitus Brandsma instituut
locatieTitus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl