Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf donderdag 8 november 2007    Evangelie van 2007-11-08
 titelTheologische antropologie
beschrijvingFontys hogescholen Sittard organiseert op 8, 15 en 22 november 2007 een cursus theologische antropologie.

Wat is de mens, waar dient ons leven, ons lijf, onze arbeid, onze liefde, ons plezier en onze inzet voor de samenleving toe? Hoe vinden mensen, mannen en vrouwen, geluk en zin in het leven? Hoe gaan we om met schuld en wraak? Hoe verhouden we ons tot de levende natuur van planten en dieren, hoe groeien we toe naar een cultuur van vrede en gerechtigheid? Hoe gaan we om met lijden en dood? Wat komt er na de dood of kunnen we alleen iets weten over de mens tussen wieg en graf?

Een van de meest centrale en tegelijk een van de meest betwiste waarheidsclaims van het Christendom, maar evengoed van de andere godsdienstige tradities, is dat godsdienst de sleutel biedt tot een antwoord op deze bestaansvragen en daarmee tot het waarachtige heil en geluk van de mens. In de theologische traditie van het Westen werd die claim behandeld in de theologische antropologie (de leer over het wezen, de roeping en de bestemming van de mens) en in de soteriologie (de leer over de verlossing van de mens uit zonde, lijden en dood). Christenen waren het daar onderling vaak over oneens, maar ook joden en moslims, boeddhisten en hindoe’s. kenden daaromtrent veel meningsverschillen.

Uit recente ontwerpen voor een eigentijdse theologische antropologie blijkt echter dat de traditionele confessionele en religieuze scheidslijnen verbleken bij de vele nieuwe vragen die opdoemen vanuit filosofie, psychologie en culturele antropologie. De post-moderne subject-kritiek, de antropologische benaderingen vanuit velerlei context, de filosofische hermeneutiek, de psychologie van het zelfbewustzijn, de fysiologie van het menselijk brein en de veranderde visie op de plaats van de mens in natuur en geschiedenis hebben ook de christelijke theologie en de oecumenische en interreligieuze dialoog niet onberoerd gelaten.

Deze cursus wil, aan de hand van het recente gelijknamige boek van Anton Houtepen en onder diens leiding, een bijdrage leveren aan een eigentijdse visie op de zin, dat wil zeggen de betekenis en de richting van het menselijk leven en samenleven. Het boek bepleit een herbezinning op de joods-christelijke en islamitische traditie omtrent de mens als beeld Gods, als begenadigde die mag leven in de gunst van God en als geroepene die gevraagd wordt te leven naar de criteria van het rijk Gods (8 november) Daarbij komen vijf kernmomenten van het menselijk bestaan ter sprake: vrijheid, arbeid, seksualiteit, politiek, hoop en verlangen. Hoe krijgen die kernmomenten vorm in christelijk perspectief ? (15 november).
Dat alles wordt begrensd door onze lichamelijke eindigheid en dood, waarop de religieuze tradities een antwoord proberen te geven: hoe menswaardig te leven en te sterven in de hoop op leven voorbij de dood? (22 november).

Docent
Anton Houtepen (1940) is emeritus hoogleraar Oecumenische Theologie aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en voormalig directeur van het Centrum voor Interculturele Theologie, Interreligieuze dialoog, Missiologie en Oecumenica (IIMO) te Utrecht.
Hij studeerde theologie te Hoeven, Nijmegen en Heidelberg. Van 1969-1979 was hij medewerker en later teamleider van het Diocesaan Pastoraal Centrum van het bisdom Breda. Vanaf 1979 was hij verbonden aan het IIMO te Utrecht en van 1984-1994 tevens bijzonder hoogleraar fundamentele theologie namens de Radboudstichting aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmusuniversiteit te Rotterdam.Hij promoveerde in 1973 bij Edward Schillebeeckx te Nijmegen op een proefschrift over de onfeilbaarheidsuitspraken van het Eerste Vaticaans Concilie (1870).

Kosten: € 60,00 voor de hele reeks; afzonderlijke middag € 25,00.
Aantal deelnemers: minimaal 15
Aanmelden vóór: 29 oktober 2007

info(0877) 876 822
ctp@fontys.nl
www.fontys.nl/ctp
locatieFontys Hogescholen Sittard, Mgr. Cleassensstraat 4
plaatsSittard (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl