Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf donderdag 20 september 2007    Evangelie van 2007-09-20
 titelUitvaartliturgie voor professionals
beschrijvingDe wereld van de uitvaart is volop in beweging. Niet alleen verschijnen er allerlei nieuwe technische mogelijkheden voor uitvaartmonumenten, vervoer en bewaren van de as, maar ook zet de trend naar personalisering van de uitvaart zich door. Deze ontwikkelingen roepen professionals, die werkzaam zijn op het terrein van het christelijke ritueel, op tot voortgaande bezinning.

In het najaar van 2007 biedt Fontys Centrum Theologie en Pastoraat een 3-daagse cursus aan om te werken aan de eigen professionalisering van het liturgisch handelen op het terrein van de uitvaart.

Thema’s
  • Verdieping in visie op de pastorale/liturgische beroepsrol: hoe kan een pastor anno 2007 haar beroepsrol invullen in het spanningsveld van menselijke behoeften en theologische normen? Welke functies heb je voor nabestaanden en hoe concretiseer je die in de hedendaagse dynamische context?
  • Nieuwe materialen: nieuwe tijden vragen om nieuwe materialen. Welke Rooms-katholieke, Protestantse en andere bronnen zijn er? Wat is hun bruikbaarheid en in welke contexten?
  • Muziek: De discussie over muziek is nog niet ten einde. Zijn er grenzen aan de wensen van mensen? Welke functies heeft muziek en welke eisen mag ik als voorganger hebben?
  • Inductief werken: Gerard Lukken ijkte deze term voor de uitvaartliturgie: werken van onderaf, vanuit de menselijke situatie. Welke vragen roept inductief werken bij ons op en welke mogelijkheden biedt inductief werken om te komen tot een waarachtige liturgie? Welke rol speelt pastorale diagnostiek hierbij? Is de focus van de liturgie de gedachtenis of christelijke verwachting?

Werkvormen:
  • Literatuurstudie-, inleiding en - bespreking: Er wordt een literatuurlijst samengesteld met actuele en inspirerende teksten.
  • Discussies aan de hand van stellingen.
  • Groepsanalyse van casuïstiek: iedere cursist levert een casus in waarbij een leervraag wordt geformuleerd ter bespreking in de groepen.
  • Opdrachten rond thema’s.

Aantal deelnemers: min. 10 - max. 15
Kosten: € 350,00 (inclusief koffie en lunch)
Aanmelding vóór: 6 september 2007

Docenten:
Mw. Margriet van Andel- Den Braber, ouderenpastor te De Meern en dr. André Mulder, docent Windesheim opleidingen theologie en levensbeschouwing te Zwolle/Utrecht.

info(0877) 876 822
ctp@fontys.nl
www.fontys.nl/ctp
locatieFontys Hogescholen Sittard, Mgr. Cleassensstraat 4
plaatsSittard (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl