Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 1 april 2007    Evangelie van 2007-04-01
 titelVerloren kruisweg terug
beschrijvingVerloren kruisweg na 14 jaar even terug in Pauluskerk

De verloren kruisweg van de kunstschilder Harrie Sterk is de komende Goede Week even terug in de Utrechtse Paulusparochie. Veertien jaar geleden gingen de kleurrijke muurschilderingen verloren bij de sloop van het vroegere kerkgebouw. Op Palmzondag 1 april houdt de Paulusparochie het evenement ‘een uur terug in de tijd’, waarbij de uit 1950 stammende fresco’s door middel van grootbeeldprojectie te zien zijn. Aan de hand van deze staties vindt op Goede Vrijdag, als lijden en sterven van Christus worden herdacht, de liturgische kruisgang plaats.

Tijdens het mini-evenement op Palmzondag vertelt de kunsthistorica Hortense Bouvy over de betekenis van deze vroege Harrie Sterk. De fresco’s vormen een markant voorbeeld van het einde van de roomse neogothiek. Ook vergelijkt ze deze vroege kruisweg met de kruisweg die Sterk in 1965 maakte. Deze hanteert een beeldtaal die in zijn soberheid sterk doet denken aan de hedendaagse fotokunst.

Het programma op Palmzondag duurt van 12.00 tot 13.00 uur, toegang gratis, echter een gift ter bestrijding van de onkosten wordt op prijs gesteld. Adres: Willem-de-Zwijgerplantsoen 19, Utrecht, wijk Tuindorp.

Werk van Harrie Sterk (1913-1991) siert vele kerken, onder andere in Kampen, Witmarsum, Kamerik en Vleuten. Het Museum Catharijneconvent heeft werk van hem in bezit, onder andere de befaamde Rode Christus. Deze is onlangs afgebeeld in ‘Bewaar de schoonheid, topstukken van religieuze kunst van het aartsbisdom Utrecht’. Ook maakte Sterk geschenklitho’s voor nieuwe leden van de KRO. Voor tal van Utrechtse families, zoals de bekende Fagels en de Van Seumerens, maakte hij geboortekaartjes.

Het kunstevenement vindt plaats in het kader van het 75-jarig jubileum van de Paulusparochie.

info
locatiePauluskerk
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl