Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerwoensdag 28 maart 2007    Evangelie van 2007-03-28
 titelHerplaatsing kruis op de Vieringtoren
beschrijvingRESTAURATIENIEUWS MAART 2007

Kruis vieringtoren wordt opnieuw ingezegend en teruggeplaatst door bisschop
Op woensdag 28 maart 2007 om 14.30 uur zal het hoogste punt van deze restauratiefase worden voltooid met de officiële herplaatsing van het kruis op de vieringtoren door Mgr. J. van Burgsteden, hulpbisschop van Haarlem.
Alle parochianen, vrienden van de Vitus, sponsors en andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deze feestelijke gebeurtenis mee te maken.
De Bisschop zal het kruis op het kerkplein inzegenen waarna het met een kraan naar een hoogte van 46.50 m zal worden gehesen en op de vieringtoren geplaatst.

Het timmerwerk aan de vieringtoren is vrijwel gereed zodat de loodgieter en leidekker de toren weer kunnen bekleden. Inmiddels is het kruis gerestaureerd, opnieuw in de verf gezet en voorzien van bladgoud. Ook het smeedijzeren kruis op de koorsluiting zal op 28 maart worden herplaatst.
Na 28 maart zullen de steigers rond de vieringtoren geleidelijk worden gedemonteerd tot de nok van het kerkdak op een hoogte van 27.70 m

Gewelven sterk vervuild door roet en zoutuitslag

De gewelven van de absis (koorsluiting) boven het hoogaltaar en het priesterkoor zijn de meest vervuilde delen in de kerk. De oorzaak van deze vervuiling is de hete luchtverwarming die oorspronkelijk met kolen werd gestookt en later met olie. De verwarmingsketels staan in de kelder onder het priesterkoor en de uitstroomopeningen waarmee de hele kerk wordt verwarmd bevinden zich in de vloer van het priesterkoor onder de triomfboog.
Tegenwoordig wordt de verwarming met aardgas gestookt en veroorzaakt nog nauwelijks vervuiling.
Ook de altaarkaarsen hebben in de loop van 115 jaren veel roetwalm veroorzaakt die zich heeft afgezet op de muren en de gewelven.
Een gespecialiseerd bedrijf heeft intussen verschillende methoden beproefd om de vervuiling te verwijderen zonder de stenen ornamenten en houten gewelven te beschadigen. In overleg met de restauratiearchitect en deskundigen van Monumentenzorg zal de juiste reinigingsmethode worden gekozen.

Restauratie glas-in-loodramen grotendeels gereed

De glazenier heeft afgelopen maanden in zijn atelier in Tilburg continu gewerkt aan de restauratie van de panelen van de 31 glas-in-loodramen die uit de kerk zijn verwijderd. Alle glaspanelen zijn gereinigd, geheel of gedeeltelijk verlood, beschadigd of ontbrekend glas is hersteld en alle ramen zijn in een messing kader geplaatst.
De aannemer heeft intussen alle nieuwe bronzen brugstaven in de vensters geplaatst en de oude glassponningen zijn door de metselaars zorgvuldig dichtgezet en met gekleurde mortel aangewerkt.
Alle kerkramen zullen aan de buitenzijde van gehard voorzetglas worden voorzien om de kostbare gebrandschilderde glas-in-loodramen te beschermen. Tevens heeft het voorzetglas een isolerende functie. Het voorzetglas wordt bij de glazenier in eigen ovens op de juiste temperatuur gehard en krijgt een oppervlaktebehandeling om te voorkomen dat de zon hinderlijke schitteringen veroorzaakt in de kerkramen.
In de maand april zullen de eerste glas-in-loodramen worden teruggeplaatst in de kerk.

infowww.vitus.nl
locatieR.K. St. Viruskerk
plaatsHilversum (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl