Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerdonderdag 17 mei 2007    Evangelie van 2007-05-17
 titelMet Hemelvaart op bedevaart
beschrijvingBedevaart op Hemelvaartsdag.

- Voor iedereen, jong en oud, die nog redelijk ter been is
- een meditatieve tocht in de vroege stilte van de stad
- van de St. Jacobuskerk naar Onze Lieve Vrouw van Eikenduinen

In het Mariajaar 1988 heeft de St. Jacobusparochie oude banden met de Mariakapel in Eikenduinen opnieuw aangehaald. Dit gebeurde in de vroege uren van Hemelvaartsdag en dat zal ook dit jaar weer gebeuren.

De historie in het kort: De banden met ”Eikenduinen” stammen uit de tijd dat Rooms-koning Willem II in de jaren 1247 tot 1255 een speciaal aan Maria toegewijde kapel liet bouwen in de directe omgeving van het Haagse Binnenhof. Voordat de kapel in 1331 tot parochiekerk werd verheven, viel de kapel onder de St. Jacobusparochie. Rond de kapel in Eikenduinen waren een grote en een kleine bidweg. Over de grote bidweg trok men lopend in processie; over de kleine bidweg kropen de gelovigen op hun knieën rond het heiligdom. In Eikenduinen werden een relikwie van het H. Kruis vereerd en een beeltenis van ”Maria van de Zeven Weeën” (”Moeder van Smarten”).
Gelovigen hebben het besluit tot sloop van de kapel (vernieling in 1581) niet kunnen terugdraaien. Van de kapel is nu nog steeds een ruïne te vinden op de begraafplaats Eikenduinen. In een rapport uit 1762 aan het Hof van Holland staat dat op Witte Donderdag 40 en op Goede Vrijdag ongeveer 500 mensen, zowel ”boeren als persoonen uyt den Hage, die met partijen van vier, drie, ses, meer en minder kwamen bidden veele met paternosters (rozekransen) en boeken in haere handen”. Dit voorbeeld, door de eeuwen heen aan ons doorgegeven, willen wij dan ook navolgen. Biddend willen wij op Hemelvaartsdag de vernieuwing van de kerk van onze dagen afsmeken.
Dit is een ”vroeg uit de veren” meer dan waard en helemaal in de lijn van onze voorvaderen....

Waar en hoe laat op Hemelvaartsdag?

05.30 uur:
verzamelen in de Maria-kapel van de St. Jacobuskerk, Parkstraat 65 A, Den Haag. In de Maria-kapel gebed en zang om de bedevaart in te leiden. Daarna vertrek.
ca. 06.45 uur:
aankomst bij de ingang van ”Oud Eik en Duinen” (Laan van Eik en Duinen, Den Haag). Bij de ruïne van de kapel op de begraafplaats een gebedsdienst.
ca. 07.30 uur:
Eucharistieviering

infopastorie van de St. Jacobusparochie, tel.:(070)3605592 of www.stjacobus.nl .
locatieSt. Jacobusparochie, Parkstraat 65 A
plaatsDen Haag (Zuid-Holland)
postcode25
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl