Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 1 april 2007    Evangelie van 2007-04-01
 titelMatthäus Passion voor 't eerst in Laren
beschrijvingLaren start dit jaar met wat een bijzondere traditie moet worden:

Voor het eerst wordt Bachs Matthäus Passion in de Sint-Jansbasiliek uitgevoerd.

De Matthäus Passion wordt uitgevoerd door Concerto Brabant, Vocaal Ensemble Markant en het Maasstedelijke Jongens- en meisjeskoor. De solisten zijn Harry van Berne (evangelist), Palle Fur Jorgensen (Christus), sopraan Ilse Eerens, mezzosopraan Yvonne Schiffelers, tenor Rodrigo del Pozo en bas Marc Pantus. De leiding is in handen van Marc Versteeg. “Ik wil dat de emoties die Bach in zijn werk legde, gevoeld worden. Boosheid, verdriet, vertrouwen... in de koralen kom je alle menselijke emoties tegen. Het orkest en het koor zijn zo op elkaar afgestemd dat die emoties heel direct overkomen. Dat is een perfecte balans,” aldus Marc Versteeg.

Op 1 april zijn om 14.30 uur Concerto Brabant en Markant met het Maasstedelijk jongens- en meisjeskoor en de solisten in de Larense Sint-Jansbasiliek om daar de betrokkenheid van Bach bij het lijden van Christus te laten weerklinken. De bijzondere ambiance waarin zij Bachs diep religieuze gevoelens vertolken, zal ongetwijfeld veel bezoekers beroeren.

Matthäus Passion
De Matthäus Passion (BWV 244) is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn bekendste composities en één van zijn langste. De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus. Traditioneel wordt gedacht dat Bach de Matthäus Passion componeerde in 1728 en dat het stuk voor het eerst werd opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag. Andere bronnen spreken van een eerste uitvoering op 11 april 1727 (tijdens de vesperdienst op Goede Vrijdag). Mogelijk is de verwarring ontstaan doordat Bach in 1728 enkele (kleine) wijzigingen heeft aangebracht in de compositie. In 1736 en 1742 paste Bach de partituur wederom aan. In 1736 verving Bach het eenvoudige choraal ”Jesum lass ich nicht von mir” BWV 244b door de indrukwekkende koraalzetting ”O Mensch bewein deine Sünde gross”, dat aanvankelijk het openingskoor van de Johannes Passion was. Tegenwoordig wordt de versie van 1736 als de finale versie beschouwd.

Matthäus Passion en Sint-Jansbasiliek
Twee monumentale kunstwerken worden voor het eerst vervlochten met het Evangelie als recitatief; de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach en de Sint-Jansbasiliek met de kruiswegstaties van de symbolist Pieter Cornelis de Moor. In de Larense Basiliek komt het karakter van de Matthäus Passion onmiskenbaar tot zijn recht en laat het de diep religieuze gevoelens en betrokkenheid van Bach bij het lijden van Christus op een bijzondere wijze weerklinken.

info(035) 5315004
www.larenklassiek.nl
(035) 5310017
www.belkerken.nl/sintjan
locatieSint-Jansbasiliek
plaatsLaren (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl