Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneervanaf zaterdag 17 maart 2007    Evangelie van 2007-03-17
 titelStille omgang
beschrijvingSTILLE OMGANG IN AMSTERDAM

Dit jaar wordt voor de 126e keer in de nachtelijke uren door het druke stadscentrum van Amsterdam de Stille Omgang gehouden. Aan deze stille tocht nemen ongeveer 10.000 mannen en vrouwen uit heel Nederland deel. Velen zijn katholiek, maar ook andere christenen kennen de genade van deze tocht in stilte door het drukke centrum van onze hoofdstad. De Stille Omgang is voor sommigen de verering van Christus in de gedaante van het Heilig Brood/de Hostie; voor anderen een activiteit in de Veertigdagentijd. De intenties zijn modern, maar de route door Amsterdam is dezelfde als de Middeleeuwse Mirakelprocessie.

Met de Stille Omgang wordt het Eucharistisch Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345 herdacht. Een zieke man die woonde aan de Kalverstraat, vreesde dat hij ging sterven. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en ontving het Heilig Sacrament. Daarna moest hij overgeven en spuwde de hostie uit. Het braaksel werd in het haardvuur gegooid. De volgende dag kon een verzorgster van de zieke man een hele hostie - zonder problemen - uit het vuur halen (waar het boven zweefde). De hostie werd vervolgens opgehaald door de pastoor van de Nicolaaskerk (thans de Oude Kerk). Die nacht keerde de hostie op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Dit wonder herhaalde zich drie keer. Toen werd de hostie in een plechtige processie naar de kerk gebracht. De woning werd omgebouwd tot devotie- of bedevaartkapel. Sindsdien vierde Amsterdam - Marikelstad - elk jaar op grootste wijze de Mirakelweek. Tot de Reformatie een einde maakte aan dit alles. Pas in 1881 werd de gedachtenis aan het Mirakel van Amsterdam weer opgepakt, toen een groep mensen een stille tocht hield langs de Mirakelroute. De Stille Omgang was geboren.

De Haagse Bedevaarten organiseert in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart 2007 een bedevaart naar Amsterdam, waarbij wordt deelgenomen aan de Stille Omgang. De bedevaart vangt om 22.15 uur aan met een plechtig Lof in de kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming (Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg). Aansluitend wordt per bus naar Amsterdam gereisd. Na het lopen van de Stille Omgang wordt in de Begijnhofkapel om 2.00 uur de Heilige Mis gevierd. Aansluitend wordt weer richting Den Haag vertrokken. Pelgrims worden zo veel als mogelijk bij hun parochiekerken afgezet.

Opstapplaatsen: Voorburg bij de kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, Laan van Nieuw Oost Einde 1-3. (De kerk is goed te bereiken met HTM-bus 22 en 23 en Connexxion-bus 45 en 46. In de buurt van de kerk is er voldoende parkeergelegenheid)

info(010) 4149577
aanmelding@bedevaarten.nl
locatieCentrum
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl