Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 25 februari 2007    Evangelie van 2007-02-25
 titelReligie met passie
beschrijvingReligie met passie

Bisschop van Luyn installeert pastoraal team HGMP

Op zondag 25 februari 2007 zal bisschop Ad van Luyn het pastorale team van de HGMP-parochies (Hoek van Holland/Heenweg, ’s-Gravenzande, Monster en Poeldijk) officieel installeren. Dit gebeurt in een feestelijke eucharistieviering om 11.00 uur in de Poeldijkse Bartholomeuskerk. Tevens wordt het vijfjarig bestaan van het samenwerkingsverband van de HGMP-parochies gevierd.

In maart is het vijf jaar geleden dat de bisschop van Rotterdam zijn goedkeuring verleende aan de samenwerkingsovereenkomst van de HGMP-parochies. Door de benoeming van Marjo Lommerse per 1 november 2006 als pastoraal werker is er nu sprake van een echt pastoraal team, dat zij samen met pastoor Jan van Mastwijk en pater Theo van Rijn vormt. De feestelijke eucharistieviering, waarin de gezamenlijke koren van de HGMP voor de muzikale omlijsting zorgen, staat in het teken van ‘religie met passie’. Wat drijft de pastoor, pater en pastoraal werker in hun roeping en werkzaamheden?

Diep doorleefd geloof

Het pastoraal team heeft religie met passie vertaald naar ‘geloven vanuit inspiratie’. Pastoor Van Mastwijk verteld daar het volgend over: “Door de studie van de theologie en het lezen van de verhalen uit de bijbel wordt je aangeraakt en aangestoken door het verlangen. Hierdoor groeit de overtuiging dat het evangelie een goede en blijde boodschap is voor alle mensen. Dat is me altijd blijven boeien. Mensen die op zoek zijn naar de zin van hun leven, krijgen zo een richting gewezen. Daarnaast is het fijn om met mensen te praten over geloof en woorden van bemoediging te geven in moeilijke momenten. Je hebt het gevoel dat je midden tussen hen in staat en dat je bij hen hoort.” In de eerste jaren van zijn pastoraat heeft hij goede collega-pastoors van dichtbij meegemaakt. “Zij gaven mij goede aanwijzingen en leefden mij een diep doorleefd geloof voor. Daar kon ik me steeds aan optrekken in perioden waarop het wel eens moeilijk was.”
Sinds de pastoor hier leeft en werkt, verwondert hij zich wel eens over wat hij voor mensen kan betekenen. “Dat wordt vooral voelbaar en tastbaar bij de hoogte- en dieptepunten die mensen om je heen meemaken. Je probeert dan vanuit je geloof woorden van bemoediging te spreken.” Aan de andere kant wordt hij ook getroffen door het geloof van gewone mensen.

Samen kerk zijn

Pater Van Rijn geeft aan dat vertrouwen zijn inspiratie is. “Jezus vertrouwde zijn leerlingen, ondanks de verschillende aspiraties die ze in zich hadden. Maar steeds bleef Zijn vertrouwen en het sterkst klinkt dat bij Zijn ‘opstanding‘: ... zoals Ik gezonden ben door de Vader, zo zend Ik jullie, ontvangt de geest en doe zoals Ik!” De pater vindt dit terug in de tekst in het mooie raam van de Hoeksteenkerk in ‘s-Gravenzande: De Kerk is de mens waarin de boodschap van Christus centraal staat. Dit is vanaf 1984, het jaar waarin hij de pastorale school van Yogyakarta heeft gevolgd, zijn bevlogenheid. “Samen kerk zijn...doet er niet toe met een speciale wijding of niet...elkaars talenten waarderend, zoeken naar de Boodschap van Christus, die vrijmaakt en Heiligt!”

Thuiskomen in de wijngaard

Nog voordat pastoraal werker Marjo Lommerse theologie ging studeren, vond ze het heerlijk om met mensen over het geloof te praten. “Het geloof geeft mij kracht, steun op moeilijke momenten, maar ook dankbaarheid als het goed gaat. Ik voel dat er iemand is voor mij en voor ons allemaal.”
Over de eerste vier theoretische jaren van haar studie theologie in Amsterdam, zegt de pastoraal werker: “De context van mijn geloof kreeg woorden. Ik kreeg ‘antwoorden’ op mijn vragen.” In het vierde studiejaar is ze een kleine snuffelstage in Vogelenzang gaan lopen. “Het was alsof ik thuis kwam. Het contact met de parochianen; ik stond er middenin.” Daar neemt ze de beslissing om nog drie jaar door te gaan met de studie voor het basispastoraat.
Na is ze ruim drie maanden in de HGMP werkzaam. Lommerse: “Ik ben thuisgekomen in de wijngaard van de Heer. Natuurlijk moet je je inwerken. Alles is nieuw voor mij, maar met alle enthousiaste mensen om mij heen gaat het snel. Samen staan we sterk. Mijn levensweg heeft zo moeten lopen. Het geloof inspireert mij en brengt mij op deze weg. Daar ben ik dankbaar voor. Ik heb contact met vele mensen en werkgroepen en het is fijn om samen te werken om anderen mensen weer te inspireren.”

info(0174) 280053
HScommunicatie@planet.nl
locatiePoeldijkse Bartholomeuskerk
plaatsPoeldijk (Zuid-Holland)
postcode26
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl