Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 3 februari 2007    Evangelie van 2007-02-03
 titelLeerlingen spelen 'Ghetto'
beschrijving Karel de Grote College speelt in het Bevrijdingsmuseum


Op zaterdagavond 3 februari a.s. speelt de vierde klas van het Nijmeegse Karel de Grote College het theaterstuk Ghetto van Joshua Sobol. Het wordt opgevoerd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is gratis.

Dit stuk speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in het joodse ghetto van Wilna. Een ghetto waar de ss-er Kittel de scepter zwaait en waar de joodse gemeenschap probeert te overleven. Er worden zaakjes opgezet, dealtjes gesloten met de Duitsers, er wordt gesmokkeld en...er wordt theater gemaakt. Ondanks de barre omstan- digheden en de dreiging van oorlog en dood. Aan kleding en rekwisieten is geen gebrek, en ook aan creativiteit niet. Bovendien is er de drang tot (over)leven. Maar de vraag werpt zich op: Kun je op een begraafplaats theater maken? De leerlingen brengen het stuk in een indrukwekkend decor, met prachtige (solo) zang, muziek en dans. Naast de treurigheid van het leven in het Ghetto wordt ook de levenslust voelbaar.

Joshua Sobol, geboren in 1939 in Israël, studeerde aan de Sorbonne waar hij een diploma in de filosofie behaalde. Zijn internationale carrière begon in 1983 met ”The Soul of a Jew”. Daarna schreef Sobol een drieluik: ”Ghetto”, ”Adam” en ”Underground”, die samen het ”Ghetto-triptiek” vormen. Na de eerste voorstelling van ”Ghetto” in Haifa in mei 1984 kreeg het stuk al snel wereldwijde erkenning. De veelgeprezen Duitse première in een regie van Peter Zadek werd door het tijdschrift ”Theater heute” als de beste buitenlandse productie van het jaar bekroond. ”Ghetto” is ondertussen vertaald in 19 talen, en het werd wereldwijd in de belangrijkste theaters van wel 22 landen vertolkt.

Regie: Rose-Marie Bedaux.
Begeleiding in het decor ontwerp en de kleding: Ellen Dorland.
Belichting (ontwerp en uitvoering) door leerlingen: Jolijn peters, Jeroen Aerts en Noël Josemans.

Plaatsen reserveren vanwege de verwachte drukte is noodzakelijk: Tel: 024-3974404 of via info@bevrijdingsmuseum.nl

Datum: zaterdag 3 februari
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

info(024) 3974404
info@bevrijdingsmuseum.nl
locatieNationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
plaatsGroesbeek (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl