Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 19 juli t/m zondag 2 september 2007    Evangelie van 2007-07-19
 titelIn Godsnaam! 1000 jaar kloosters
beschrijving8 februari t/m 2 september 2007

Met de tentoonstelling In Godsnaam! 1000 jaar kloosters presenteert Museum Catharijneconvent de geschiedenis van het kloosterleven: vanaf het ontstaan van de eerste kloosterordes, de enorme groei ervan in de Middeleeuwen, tot de vorm waarin kloosters vandaag de dag bestaan.

In Godsnaam! 1000 jaar kloostersgeeft aan de hand van kunstwerken en gebruiksvoorwerpen allereerst inzicht in het dagelijks leven in kloosters. Kunstwerken, maar ook gebruiksvoorwerpen en een compleet ingerichte kloostercel ademen de sfeer van het kloosterbestaan. Bovendien komen de beweegredenen om in het klooster te treden en de belangrijkste bezigheden van de kloosterlingen aan bod: Ora et Labora (Bid en Werk).
Bekijk een compleet ingerichte kloostercel en ontdek de verschillende kloosterorden aan de hand van een bijzondere verzameling kloosterkleding. De tentoonstelling bevat ook ingetogen sfeerbeelden en innemende portretten van monniken en zusters uit de hedendaagse fotografieserie Kloosterlingen van Annie van Gemert.

Het Europese Interreg NWE project Herbestemming van religieus erfgoed vormt de aanleiding voor deze reizende tentoonstelling. Behalve Museum Catharijneconvent in Utrecht werken ook de Abdij van Park in Leuven, de Fountainsabbey in Engeland, het Foundation House of the Presentation Sisters in het Ierse Cork en twintig abdijen in Noord-Frankrijk en Wallonië hieraan mee. Museum Catharijneconvent en de Abdij van Park in Leuven hebben de educatieve tentoonstellingspanelen uitgebreid met fraaie topstukken uit hun collecties en met diverse bruiklenen.

Symposium Converting Sacred Spaces
Op donderdag 8 februari organiseert museum Catharijneconvent een symposium, met als thema het behoud van religeus erfgoed. Voor meer informatie en aanmelding kunt u hier de uitnodiging downloaden.

Activiteiten
Bij de tentoonstelling organiseert het museum speciale kloosterrondleidingen en andere activiteiten voor volwassen en kinderen.

Publicaties
Annie van Gemert, Kloosterlingen. ISBN 90-806958-3-1 € 35,-
Tarq Hoekstra en Casper Staal, Catharijneconvent van klooster tot museum. Uitgeverij Waanders ISBN 90-400-8177-8 € 14,95

De publicaties zijn verkrijgbaar in de museumshop

infowww.catharijneconvent.nl
locatieMuseum Catharijneconvent
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl