Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 16 januari 2007    Evangelie van 2007-01-16
 titelRelieken: echt of vals?
beschrijvingDavidsfonds Brussel verzorgt een lezing met discussie over het thema:
Relieken. Echt of vals?
door Marc van Strydonck

Relieken zijn al honderden jaren onderwerp van speculatie over de echtheid. Generaties theologen en wetenschappers hebben uitspraken gedaan en analyses uitgevoerd.Wijst alles in de richting van vervalsingen? Of bevatten de schrijnen wel degelijk de overblijfselen van heiligen? Wetenschappers gaan de uitdaging aan en openen reliekschrijnen.Welke onderzoeksmethoden gebruiken ze? Hoe gaan ze om met de soms onverklaarbare details van bepaalde relieken? En hoe staan theologen tegenover het onderzoek enerzijds en de reliekencultus anderzijds? Vereren van relikwieën is vanwege de reliekenhandel binnen het christendom immers steeds omstreden geweest. De ‘waarheid’ over de delicate inhoud van onze reliekschrijnen in een boeiend gesprek.

Mark van Strydonck is als ingenieur verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium en leidde samen met het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed een onderzoek naar de ouderdom en herkomst van lokale heiligen en relieken.

Inleider: Lucette Verboven, interviewster en maker van programma’s als Het Braambos,Wereldbeelden en Estafette (Canvas, KRO), voorzitster van het ‘Huis voor de Filosofie.’
Disputant: Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels en deeltijds docent aan de K.U.Leuven, onder meer gespecialiseerd in de religieuze volkscultuur en de relaties tussen kerk en media.

De lezing vindt plaats op dinsdag 16 januari 2007 om 19.45 uur in de Grote Aula van de K.U.Brussel, Vrijheidslaan 17 in Koekelberg (dicht bij de Basiliek).

Parkeergelegenheid in de ondergrondse parking van de K.U.Brussel . Metro- en bushalte Simonis op wandelafstand.
Toegangsprijs is 8 euro, 6,5 euro voor Davidsfonds leden.
Achteraf is een drink inbegrepen.

infoDavidsfonds Brussel
02/512.89. 43
brussel@davidsfonds.be
locatieGrote Aula van de K.U.Brussel, Vrijheidslaan 17
plaatsKoekelberg (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl