Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 26 januari 2007    Evangelie van 2007-01-26
 titelDe grote stilte
beschrijvingSymposia over stilte

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het CWL van de Universiteit van Tilburg organiseren op 26 januari en 16 februari 2007 twee symposia over De grote stilte. Op 26 januari van 13.00 - 21.45 uur staat in het Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 in Ravenstein de stilte als inspiratiebron voor filosofie, kunst en spiritualiteit centraal. Sprekers zijn o.a. Peter Nissen, hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, Charles Vergeer docent Filosofie aan de Fontys Hogeschool en Leo Fijen, eindredacteur van Kruispunt tv. Op 16 februari van 14.00 - 22.00 uur staat de figuurlijke stilte van het taboe centraal in de Black Box van de UVT, gebouw E, Warandelaan 2 in Tilburg. Hier spreken o.a. de journalist Henk Hofland en de schrijvers Désanne van Brederode en Fouad Laroui.

Stilte heeft een afschrikwekkende kant van eenzaamheid en angst maar ook een fascinerende kant van rust, evenwicht en inkeer. Grote denkers bespreken deze dubbele kant van de stilte in hun werk. Tijdens het symposium in het voormalige klooster Soeterbeeck in Ravenstein wordt de documentaire Die grosse Stille (regie: Philip Gröning, 2006) over het leven van kartuizer monniken vertoond. De film maakt de stilte die aanzet tot filosofische beschouwingen, kunst en spiritualiteit voelbaar.

Tijdens het symposium in Tilburg staat de stilte van het taboe centraal. Veel taboes op het gebied van seksualiteit en religie zijn de afgelopen jaren verdwenen, maar toch zijn er ook nieuwe ontstaan. Het opvallendste taboe is het taboe op het taboe: alles moet gezegd kunnen worden. Dit levert veel kabaal op. Innerlijke rust en sociale harmonie worden niet gewaardeerd door aanhangers van deze levensstijl. Is ‘stiller leven’ een alternatief?

infowww.ru.nl/soeterbeeckprogramma/stilte
info@soeterbeeck.ru.nl .
(024) 361 55 55.
locatieStudiecentrum Soeterbeeck
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl