Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf zondag 17 december 2006    Evangelie van 2006-12-17
 titelOnthulling in Christoffelkathedraal
beschrijvingOnthulling gebrandschilderde ramen van Huub Kurvers in kathedraal Roermond

Op zondag 17 december onthult hulpbisschop Everard de Jong in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond drie nieuwe gebrandschilderde ramen. Deze zijn van de hand van de in Limburg geboren en in Deventer wonende kunstenaar Huub Kurvers.

De ramen, waarvan er twee maar liefst dertien meter lang zijn, zijn abstract van aard. Daarvoor is bewust gekozen, omdat de geplaatst zijn in het noordelijk zijtransept van de kerk, rondom het schilderij ‘De hemelvaart van Christus’ (1651) van Thomas Bosschaert. ”Figuratieve voorstellingen zouden afbreuk doen aan het schilderij”, zo legt Kurvers uit. ”De vensters sluiten qua kleurpartijen en lijnenspel naadloos aan op het schilderij. Het schilderij vloeit als het ware over in de ramen.”

De kunstenaar heeft de laatste vier maanden vrijwel dagelijks aan zijn kunstwerk gewerkt. Begin november legde hij de laatste hand aan wat hij zelf omschreef als ”in alle opzichten mijn grootste opdracht”. De afgelopen weken heeft atelier Flos uit Steyl gezorgd voor de realisatie en technische afwerking van de ramen en de plaatsing ervan in de kathedraal.

De nieuwe gebrandschilderde ramen vervangen de glas in loodvensters die in de jaren vijftig van de vorige eeuw als ‘noodbeglazing’ in de kathedraal werden geplaatst. Het zou een jaar of vijf duren voor er nieuwe gebrandschilderde ramen zouden komen, dacht men toen. Het zijn er inmiddels vijftig geworden.

Het is de bedoeling dat in de komende jaren ook de andere ‘noodramen’ in de kathedraal vervangen worden door gebrandschilderd glas. Met de plaatsing in 2004 van een aantal ramen van de heer Reihs in de Jacobskapel, in 2005 een raam van Diego Semprun Nicolas en dit jaar de ramen van Kurvers, is de Stichting Renovatie Kathedraal Roermond hierin al aardig op weg. De ramen die nu onthuld worden, zijn een schenking van de Roermondse Stichting 1880 en Rabobank Roermond e.o.

De onthulling op 17 december vindt plaats na afloop van de H. Mis die om 11.30 uur begint. Aansluitend is de kerk opengesteld voor het publiek om de ramen te kunnen bewonderen. Tevens kan dat in de week van 25 december tot en met 1 januari wanneer de kerk vanwege de kerststal ook extra opengesteld is.

info(0475) 331455
www.kathedraal-roermond.nl
organisatieBisdom Roermond
locatieSint-Christoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl