Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 23 december 2006 t/m zaterdag 6 januari 2007    Evangelie van 2006-12-23
 titelKersttentoonstelling, Abdij Mariënkroon
beschrijvingIn de oude toren van de Abdij wordt in de periode van 23 december 2006 t.m 6 januari 2007 door Stichting Honsoirde een unieke verzameling kerstallen/groepen uit de hele wereld samengebracht. Jan van Hulst uit Krimpen aan den IJssel en Theo Roelofs uit Rotterdam exposeren een deel van hun grote verzameling, waarvan de meeste exemplaren nooit eerder te zien zijn geweest, onder de titel ”Het verhaal achter de Kerststal”.

Het is boeiend om te zien hoe het kerstgebeuren mensen in de hele wereld heeft geïnspireerd en gedreven tot de meeste vormgevingen. De eigen cultuur wordt vervlochten met het Bijbelse verhaal.
Dat maakt het zo interessant. Daarnaast neemt de symboliek een belangrijke plaats in. Herders waren in die tijd het gewone volk, zij waren de eersten die hoorden dat er een kindje was geboren. De koningen komen uit de toen bekende wereld, de Afrikaanse koning Caspar, de jongste van de drie, komt op een kameel, de wat oudere aziatische koning Balthazar reist op een olifant en de koning uit Europa Melchior is de oudste hij komt te paard..

Zo hebben ook alle dieren in en rond de stal hun eigen symboliek: zwarte en witte schapen, de os en de ezel, de haan en de duif en de altijd loerende slang. Soms worden kerstgroepen in de vorm van een ei als symbool voor het nieuwe leven, weergegeven, houten eieren uit Rusland, uit steen gehouwen exemplaren uit Peru en een ei dat openbreekt uit de Provence. ok zien we Russische ”Santa's”. de Catalaanse ”canager”ook wel ”poepertje” genoemd en veel meer.

Heemkundekring Onsenoort toont traditioneel de unieke kerstkaartenverzameling van Peter de Jongh.

Nelleke de Wit stelt een deel van haar prachtige kruikenverzameling ten toon en Gerard Pelders laat archeologische vondsten zien waarvan de afbeeldingen in ”Met Gansen Trou” zijn gepubliceerd.

In de sfeervolle kelder van de oude donjon kan worden genoten van een glas glühwein of voor de kinderen warme chocolademelk.

De tentoonstelling is in bovengenoemde periode te bezoeken dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur 1ste Kerstdag gesloten.

Vanaf 18 december groepen op afspraak mogelijk.
De toegang is gratis.

infowww.honsoirde.nl
(073) 5112352
locatieAbdij Mariënkroon
plaatsNieuwkuijk (Noord-Brabant)
postcode52
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl