Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf zaterdag 16 december 2006    Evangelie van 2006-12-16
 titelAlles over Kerstmis
beschrijvingAlles rond Kerstmis, het kerstfeest en kerststallen
Tentoonstelling en activiteiten in het grafisch museum ‘in den groenen zonck’ in Wouw.

In het grafisch museum in Wouw, te midden van de prachtige 18e-eeuwse ambiance van het aristocratisch-boeren woonhuis en de beide voormalige koetshuizen waarin het gevestigd is, vinden rond de kerstperiode bijzondere activiteiten plaats.

Openingstijden:
zaterdag 16 dec. en zondag. 17 dec;
zaterdag 23 dec. en zondag 24 dec.;
dinsdag 26 dec. en woensdag 27 dec.;
zondag 31 december;

Alle dagen telkens van 13 - 17 uur.
Extra avondopenstelling, kaarsen en sfeervol licht:
woensdag 27 dec. 19 - 22 uur.

Een bijzondere kerststal:
Kerstmis gaat hier nog ergens over: alle dagen van de openingsperiode kunt u in de door oude gebouwen omringde museumtuin, in een oude houten zwartgeteerde tuinschuur, de fraaie kerststal van het museum bewonderen: grote gipsen beelden uit ver vervlogen tijden (uit gietmallen van ca. 100 jaar geleden).

Het hoe en waarom van de kerststal:
In een kleine tentoonstelling, waar u automatisch doorheen geleid wordt voordat u in de kerststal uit komt, kunt u van alles aan de weet komen rond het kerstgebeuren: het ontstaan en de geschiedenis van het verschijnsel kerststal, het waarom van de os en de ezel, de symbolische waarde van de figuren in de kerststal en hun verandering in de tijd, zoals bijv. de drie koningen en de rol van Jozef...

Een apart gebied: gedrukte (dus grafische) kerststallen...op papier dus:
Aan de straatzijde: in de etalages een aantal pop-ups (uitklapbare stallen) en/of wondermooie driedimensionale kerststallen van papier/karton uit de barok, de romantiek, tot in de huidige tijd.

Middeleeuwse kerstprenten drukken, een uniek schouwspel:
In het museum zelf worden enkele kerstvoorstellingen uit de 15e en 16 e eeuw afgedrukt op antieke boekdruk-handpersen, waaronder een van 200 jaar oud.

De geboorte van Jezus in beeld gebracht:
In de etalage van het museum aan de straatzijde zijn enkele middeleeuwse kerstvoorstellingen uit het manuscripten-tijdperk en uit het vroege boekdruktijdperk te bewonderen. In een van de ruimtes van het museum staat ook een kleine tentoonstelling opgesteld, waarin men kan zien hoe men vanaf de 7e eeuw tot en met de 16 eeuw in handgeschilderde miniaturen en oude drukken het kerstverhaal uitbeeldde, steeds aangepast aan de mode en opvattingen van de betreffende tijd.

Voor kinderen
In de kinderdrukhoeken: kerstkaarten drukken voor en door kinderen:
Op verschillende plaatsen in het museum staan kinderdrukhoeken opgesteld, waaronder een waar kinderen (onder begeleiding van hun ouders) in drie kleuren zeefdruk hun eigen kerstkaarten kunnen drukken: echt handdruk dus, in plaats van computerwerk.

De inhoud van het kerstfeest (her)ontdekken: een familiespel.
Te midden van de kinderdrukhoeken en de deel-tentoonstellingen kan tijdens deze dagen ook een kerstverhaal-gezelschapsspel gespeeld worden, waarmee in gezinsverband via ‘aanleg-kaarten’ de kennis van het precieze kerstverhaal kan worden opgehaald, en/of verbreed en verdiept worden.

In Wouw zelf
In het dorp Wouw zelf is een kerststallenroute:
In de straten rond het museum zetten tijdens de kerstdagen een groot aantal bewoners hun kerststallen, uit allerlei stijlperiodes, tijden en kunstopvattingen, voor de ramen, zodat ze van de straat af bekeken kunnen worden: een waardevolle rondwandeling...

Oudjaarsdag: zondag 31 december:

info(0165) 302290
www.grafischmuseumindengroenenzonck.nl
locatieRoosendaalse straat 43
plaatsWouw (Noord-Brabant)
postcode47
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl