Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerdonderdag 21 december 2006    Evangelie van 2006-12-21
 titelGregorgiaanse Metten
beschrijvingGREGORIAANSE METTEN VAN KERTSMIS IN DE LAMBERTUSBASILIEK

Algemene gegevens
Concert: gregoriaanse gezangen; gezongen Metten van Kerstmis
Koor: schola cantorum van de Sint Lambertusbasiliek in Hengelo o.l.v Paul
Bonenkamp
Plaats: Lambertusbasiliek, Enschedesestraat
Tijd: donderdagavond 21 december om 21.30 uur
Toegang: gratis; er is een tekstboekje met vertalingen beschikbaar.
Duur: het concert zal ongeveer 45 minuten duren

Korte toelichting

Het is een klein beetje traditie aan het worden dat er in de Sint Lambertusbasiliek rond Pasen en Kerstmis metten worden gezongen; indringende gregoriaanse gezangen met daaronder prachtige klaagzangen.

Nu het feest van de geboorte van Christus nadert zullen er opnieuw delen uit het nachtelijk koorgebed van monniken klinken in de basiliek. De schola cantorum van de kerk gaat de eerste nocturne uit de Metten van Kerstmis zingen. Hoewel de structuur van de Kerstmetten in grote lijnen gelijk is aan die van de Lijdensmetten (psalmen, gezongen lezingen en responsories wisselen elkaar af), is de sfeer ervan geheel anders. Zowel in de (gezongen)lezingen als de responsories (zeer rijk uitgewerkte gezangen) klinkt er vreugde door over de geboorte van het Kerstkind. Aanvankelijk nog wat ingehouden, maar geleidelijk aan steeds uitbundiger.

Gezongen gregoriaanse Metten zijn normaliter in parochiekerken niet te beluisteren. Men moet daarvoor zo rond 5 uur ’s morgens in de kloosters zijn.
Het initiatief van de schola cantorum van de Sint Lambertusbasiliek mag daarom best uniek genoemd worden. Veel mensen worden er door in staat gesteld om de schoonheid en de sfeer ervan te ervaren.
De metten zullen worden gezongen in de zijbeuk van de kerk, bij de kerststal.

infoPaul Bonenkamp
(074) 2913265 (privé)
(074) 2457777 (werk)
locatieLambertusbasiliek
plaatsHengelo (Overijssel)
postcode75
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl