Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 16 december 2006    Evangelie van 2006-12-16
 titelChristvesper in de Kapel in ’t Zand
beschrijvingChristvesper in Kapel in ’t Zand

Een protestantse viering in de roomse Kapel in ’t Zand, kan dat? Jawel, maar het is dan ook een oecumenische kerkdienst. Op zaterdag 16 september wordt als voorbereiding op het kerstfeest een zogenaamde Christvesper gehouden, een zangdienst volgens de Lutherse traditie, met medewerking van Vocaal ensemble Silhouet.

Deze dienst volgt de liturgie zoals die werd gevierd in de Lutherse kerken in Duitsland vanaf de eerste eeuw na de Reformatie. Prachtige Duitse advents- en kerstmuziek zal klinken, gemaakt door componisten als Michaël Praetorius en Heinrich Schütz. Van deze laatste componist wordt ook een Magnificat gezongen. Ook zullen enkele liederen samen met de gemeenschap worden gezongen. Centraal staan enkele bijbellezingen uit de profeten en het evangelie.

Met deze zangdienst wordt de oecumene een stapje dichterbij gebracht. Al enkele jaren is in de Kapel in ’t Zand in de adventstijd een dienst uit de Anglicaanse traditie gevierd. Als afwisseling wordt nu de blik gericht op de rijke evangelische traditie van onze oosterburen. In deze kerkdienst zullen voorgaan de rector van de Kapel, Gé Janssens, en ds. Ulrike Doll, van Duitse komaf.

Het Vocaal ensemble Silhouet staat onder leiding van Hans Heykers en treedt veelvuldig op in de Kapel in ’t Zand, zoals in de afgelopen jaren in de genoemde Anglicaanse zangdienst en onlangs nog in een stralend Mozartconcert.

Het Franssenorgel wordt bespeeld door Jo Louppen, die als kerkmusicus is verbonden aan de St.-Pancratiuskerk te Heerlen en aan de H.Hartkerk te Landgraaf.

Het wordt een viering die de aanwezigen zeker in een goede kerststemming zal brengen.

Voor wie geïnteresseerd is in de muziek van deze dienst wordt donderdag een luistermiddag gehouden in het Colamgebouw, waarvoor men zich nog kan aanmelden. Het kerstoratorium van Heinrich Schütz wordt dan beluisterd, van toelichting voorzien door Jeroen de Wit.

Luistermiddag donderdag 14 december, 14.00-16.30 uur in het Colamgebouw, Heinsbergerweg 2, Kosten: € 5,00 inclusief koffie/thee en materiaal. Aanmelden 0475-332886 of www.centrumdekapel.nl .

Christvesper in de Kapel in ’t Zand (Roermond) op zaterdag 16 december om 18.30 uur.

info(0475) 332 886
info@centrumdekapel.nl
www.centrumdekapel.nl
locatieKapel in 't Zand (Colamgebouw)
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl