Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 7 januari 2007    Evangelie van 2007-01-07
 titelVespers van Driekoningen
beschrijvingZondag 7 januari 2007 wordt de Kersttijd afgesloten met het bidden / zingen van de vespers van het Hoogfeest van Driekoningen.

Deze vespers zijn in de Sint Petruskerk, Mimosastraat 2 te Zwijndrecht, aanvang 16.30 uur.

In Nederland wordt het feest van 'Driekoningen' altijd op de zondag gevierd die het dichtst bij 6 januari ligt: in 2007 is dat 7 januari. Uit de volksgebruiken blijkt dat dit feest tot de verbeelding van velen spreekt. Denk aan het Driekoningen zingen dat in sommige streken nog altijd plaatsvindt: kinderen trekken verkleed als drie koningen met hun stervormige lampionnen langs de huizen om hun lied te zingen en zien uit naar wat zij krijgen. Zo beelden zij de tocht van de drie koningen of Wijzen uit.

Ster
De Wijzen waren op tocht gegaan in de hoop de koning te vinden van wie zij de ster aan het firmament hadden gezien. Deze ster was voor de volkeren het wonderlijke teken dat hun weg verlichtte bij hun zoeken naar God. Het is het teken van God dat Hij in de schepping te kennen is.

Op grond van dit verhaal in het evangelie is deze feestdag bekend als Driekoningen. In de liturgie heeft het echter van oudsher de naam van ‘Openbaring of Verschijning des Heren’.

‘Drie wonderen’
De kern van dit feest van Openbaring of Verschijning des Heren betreft niet allereerst de reactie van de Wijzen op wat zij aan de hemel waarnemen, maar dat God in de wereld verschijnt en zich in verschillende tekenen aan ons mensen kenbaar maakt. De liturgie aan het slot van deze feestdag zegt het zo: ”Drie wonderen verlenen luister aan de heilige dag die wij vieren: heden leidde een ster de Wijzen naar de kribbe; heden werd water in wijn veranderd op een bruiloftsfeest; heden wilde Christus door Johannes in de Jordaan gedoopt worden om ons te redden, alleluia.

God openbaart zich in een ster aan de volkeren. Bij de doop van Christus in de Jordaan maakt God de Vader aan de omstaanders (= het joodse volk) duidelijk dat Jezus de Zoon van God is, terwijl de heilige Geest over Jezus neerdaalt in de gedaante van een duif (het voornaamste motief van deze feestdag in de oosterse kerken). Voor zijn leerlingen blijkt Christus’ godheid in Kana, waar Hij water in wijn veranderde. Ook voor ons zijn dat de tekenen om God te kennen.

info ben.odijk@planet.nl
www.gregoriaansdordt.com
organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatieSint Petruskerk, Mimosastraat 2
plaatsZwijndrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl