Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 8 t/m zaterdag 9 december 2006    Evangelie van 2006-12-08
 titel”Misa Criolla” door Brabants Kamerkoor
beschrijving“Misa Criolla” door Brabants Kamerkoor


Het Brabants Kamerkoor o.l.v. Fokko Oldenhuis geeft op 8 en 9 december 2006 een bijzonder concert, dit keer in samenwerking met Ensemble Ricardo Mendeville.

De hoofdmoot van dit swingende en exotische programma met Argentijnse en Braziliaanse muziek wordt gevormd door de Misa Criolla van Ariel Ramirez voor solotenoren, gemengd koor, klavecimbel, gitaar, contrabas en een slagwerkgroep.

Naar aanleiding van de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie dat missen in het vervolg ook in de landstaal mochten worden opgedragen, schreef Ariel Ramírez in 1963 zijn Misa Criolla. Hij gebruikte hiervoor een door de Liturgische Commissie voor Latijns-Amerika goedgekeurde Castiliaanse tekst, die inhoudelijk met de vijf delen van het Latijnse ordinarium overeenkomen. ”Criolla” betekent ”in het land geboren”, het begrip wordt niet alleen gebruikt voor mensen maar ook voor zeden, gebruiken, dansen of melodieën. Zou men de oorspronkelijke titel in het Nederlands willen vertalen, dan zou men deze in Buenos Aires ontstane Misa Criolla nog het best een Latijns-Amerikaanse of Zuid-Amerikaanse mis kunnen noemen.
Het werk had wereldwijd een ongekend succes en behoort wel tot de meest geslaagde pogingen om kunst- en volksmuziek met elkaar te vervlechten.

Een andere compositie van Ariel Ramirez die door het Brabants Kamerkoor ten gehore zal worden gebracht is de kerstcantate Navidad nuestra. Ramirez componeerde dit werk in dezelfde tijd als de Misa Criolla en de partituur werd tegelijk met de Misa uitgegeven in 1965.

Op het programma staan verder werken van Argentijnse en Braziliaanse componisten uit de twintigste eeuw. Zonder meer de belangrijkste Argentijnse componist was Alberto Ginastera. Tijdgenoot Heitor Villa Lobos was de belangrijkste Braziliaanse componist. Beide componisten schreven heel veel muziek, vooral instrumentale muziek. Maar ook enkele interessante koorwerken behoren tot hun oeuvre waarvan in dit programma de aangrijpende klaagzangen van Jeremia door Ginastera op muziek gezet ten gehore worden gebracht en de lofzang op de wijsheid van de componist Villa Lobos.

Uitvoeringen:
vrijdag 8 december 20.15 uur in het Jheronymus Boschcentrum te ’s-Hertogenbosch;
zaterdag 9 december 20.15 uur in de Anthoniuskathedraal te Breda.
Toegangsprijs: € 16,00

infoGoosen & Swagerman
(073) 6133257

Muziekhandel Spronk
(076) 5215213
locatieJheronymus Boschcentrum
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl