Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 12 t/m zondag 17 december 2006    Evangelie van 2006-12-12
 titelKerstopenstelling Middachten
beschrijvingKerstopenstelling Middachten

Tijdens de kerstopenstelling van Kasteel Middachten (De Steeg Gld) die dit jaar plaatsvindt van dinsdag 12 t/m zondag 17 december van 11.00 tot 19.00 uur, wordt speciale aandacht besteed aan de hulst (Ilex aquifolium). Zowel de groene als de bontbladige vorm worden in kunstzinnige kerststukken, guirlandes en kerstkransen verwerkt. Ook worden enkele hulstbomen versierd en deze zullen in sommige salons de traditionele kerstden vervangen.

Het gebruik van hulst als decoratie gaat terug naar het Romeinse feest Saturnalis, dat in december werd gehouden ter ere van de god Saturnus. Het feest stond in het teken van het weer toenemende licht, de zon, het groen en het nieuwe leven. De huisgevels waren in die tijd getooid met hulst als een symbool van vrede, vreugde, licht en onsterfelijkheid.
In Christelijke tijden is het kerstfeest ingevoerd en het gebruik van hulst in allerlei decoraties werd overgenomen. Het is dus een oud gebruik om hulsttakken in kerstdecoraties te verwerken.

Opvallend is dit jaar ook het gebruik van anjers in de bloemstukken op de traditioneel gedekte tafel in de eetkamer van Middachten. In vroeger tijden werden anjers op Landgoed Middachten gekweekt. De huidige Vrouwe van Middachten, I.A. gravin Ortenburg-Bentinck, stelde voor deze bloemen uit de vergetelheid te halen. Het resultaat mag zeker gezien worden!

Blikvanger is zoals ieder jaar een metershoge kerstboom met duizenden lichtjes in de ontvangstzaal. Daaronder is een winterlandschap ingericht met kerststal en kerstgroep. De subtiele klanken die een harpiste ontlokt aan haar instrument weerklinken in de eeuwenoude trappenhal met prachtig houtsnijwerk en stucwerk uit de 17de eeuw.

In het onderhuis worden warme en koude hapjes en drankjes geserveerd. Ook zal er gelegenheid zijn Middachter wildpaté te proeven en te kopen. In de bijgebouwen is een kerstmarkt ingericht, waar een keur aan kerstcadeautjes en kerstdecoraties, veelal handgemaakt, te koop zijn. De Glühwein en de knapperende houtvuren waaraan men zich kan warmen, zullen niet ontbreken.

Als de schemering invalt worden honderden vetlampjes ontstoken, zodat het kasteel en de voorplaats feeëriek worden verlicht.

GEOPEND: dinsdag 12 t/m zondag 17 december, 11.00-19.00 uur
ENTREEPRIJS: volw. € 8,00; kind. 4 - 12 € 4,00
groepen (vanaf 25 pers.) € 7,00 pp (bij vooraanmelding)
ITS KASTEEL: Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
HONDEN: niet toegestaan
TE BEREIKEN: Kasteel Middachten is gelegen in het dorp De Steeg gemeente Rheden (Gld), 7 km van het verkeersplein Velperbroek; NS Arnhem, Dieren of Rheden; BUS Connexxion lijn S43

infoINFORMATIE BEZOEKERS: (026) 4954998
www.middachten.nl
locatieKasteel Middachten
plaatsDe Steeg (gld) (Gelderland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl