Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerzaterdag 12 t/m zondag 13 mei 2007    Evangelie van 2007-05-12
 titellees- en studieweekend
beschrijvingVoorlopers van ignatiaanse spiritualiteit

lees- en studieweekend

Het hart van de ignatiaanse spiritualiteit zijn de Geestelijke Oefeningen, het boekje dat Ignatius van Loyola (1491-1556) schreef om mensen te brengen tot de ervaring van Gods bevrijdende kracht en hen te helpen onderscheiden hoe zij het verlangen van God over hun leven kunnen beantwoorden.

Toch mogen we de Geestelijke Oefeningen niet zomaar beschouwen als een exclusief ignatiaans ‘product’. Zij zijn evenzeer de vrucht van de spiritualiteit waarin Ignatius is gevormd, namelijk de spiritualiteit van de Moderne Devotie, een beweging die in de 15de-eeuwse Nederlanden ontstaan is en vooral via de abt van Montserrat, Garcia Jiménez de Cisneros, de weg naar Spanje had gevonden. De Moderne Devotie heeft heel wat bouwstenen geleverd waarmee Ignatius, steunend op de ervaringen van zijn persoonlijke geloofsgeschiedenis, het origineel bouwwerk van de Geestelijke Oefeningen heeft opgetrokken.

In deze reeks van vier weekends verkennen we de spirituele geschriften van vier tenoren van de Moderne Devotie: Geert Grote, Gerlach Peters, Thomas a Kempis en Erasmus van Rotterdam.

Geert Grote (reeds voorbij)

Gerlach Peters (Deventer 1380 - Windesheim 1411) was een kanunnik van Windesheim (bij Zwolle), waar in 1387 het eerste klooster van de religieuze tak van de Moderne Devotie werd gesticht. Albert Deblaere noemt hem “de grootste mysticus uit de eerste generatie van Windesheim” en ook “de mysticus van de onderscheiding der geesten.” Er wordt gelezen uit Peters’ Alleenspraak (Soliloquium), een verzameling van losse, persoonlijke notities over het eigen geestelijk leven - een typisch gebruik bij de Moderne Devoten -, die oorspronkelijk niet voor publicatie bestemd waren.

Weekend van zaterdag 9 (15u) tot zondag 10 (16u) december 2006
Inleider: Guido de Baere s.J., directeur van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen)
Thomas a Kempis (Kempen 1379 - Agnietenberg bij Zwolle 1471) is genoegzaam bekend. Zijn Navolging van Christus is, na de Bijbel, het meest vertaalde, verspreide en misschien ook wel gelezen geschrift in de christelijke wereld. Thomas was kanunnik van het klooster Sint-Agnietenberg dat tot het kapittel van Windesheim behoorde. Hij was er onder meer subprior en novicenmeester. Als “onbetwiste grootmeester van de inleiding tot het innerlijke gebed” (Deblaere) is Thomas een eminent vertegenwoordiger van de Moderne Devotie. De Navolging bestaat eigenlijk uit vier delen die de lezer inwijden in de persoonlijke, geestelijke vriendschap met Christus. Het is een meditatieboek, dat de vrucht is van een persoonlijke verwerking van Thomas ’ rapiarium: een verzameling van geniale, puntige aforismen of zinspreuken, van gebeden en uitspraken, die elke Windesheimer diende aan te leggen, en waarin men voedsel vond voor het geestelijk leven. Voor Ignatius was dit boekje van de Navolging een onuitputtelijke inspiratiebron.

Weekend van zaterdag 17 (15u) tot zondag 18 (16u) maart 2007
Inleider: Dirk Boone , directeur Oude Abdij, Drongen
Ook de “prins van de humanisten” Erasmus van Rotterdam (Rotterdam 1466/69 - Basel 1536), liet zich inspireren door dezelfde spiritualiteit als zijn tijdgenoot Ignatius. Erasmus was een groot wetenschapper die onder meer talrijke edities van kerkvaders bezorgde en met zijn kritische uitgave en vertaling van het Nieuwe Testament een wegbereider voor de moderne bijbelwetenschap was. Maar de wetenschap was voor hem geen doel op zich; zoals elke menselijke bezigheid moet zij gericht zijn op dit ene doel: Christus kennen en liefhebben.

Weekend van zaterdag 12 (15u) tot zondag 13 (16u) mei 2007
Inleider: Jos Alaerts s.J., stafmedewerker Oude Abdij, Drongen
Kosten

- 40 euro per weekend volpension, alles inbegrepen: overnachting, maaltijden, teksten.

- 30 euro per weekend, alles inbegrepen, behalve overnachting en ontbijt.

Inschrijven

door 30 of 40 euro per weekend over te maken op rekening 447-8630601-48 van Oude Abdij - Drongen, met vermelding van het onderwerp en de data.

info09/226 52 26
info@oudeabdij.be
www.oudeabdij.be
locatieOude Abdij van Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl