Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzaterdag 18 november 2006    Evangelie van 2006-11-18
 titelThemadag rouwverwerking bij kinderen
beschrijvingThemadag rouwverwerking bij kinderen

Zaterdag 18 november, 12.00-17.00 uur, Hondsrug College Emmen


We denken niet graag aan de dood. Maar de dood hoort nou eenmaal bij het leven. En dus krijgt iedereen vroeg of laat te maken met afscheid en verlies. Ook voor kinderen is het overlijden van een dierbare een ingrijpende gebeurtenis. Maar zij rouwen anders dan volwassenen. Hoe ga je daarmee om?

Die vraag staat centraal op een themadag, die zaterdag 18 november van 12.00 tot 17.00 uur wordt gehouden in het Hondsrug College in Emmen. De dag staat in het teken van rouwverwerking bij kinderen. Bezoekers kunnen er inzicht krijgen in het proces. Plus tips, informatie en suggesties om het kind beter te begeleiden in een moeilijke periode.

Elk kind reageert anders op verlies. Het ene kind verwerkt het door zich stilletjes terug te trekken, een ander kind wordt juist heel druk of zelfs agressief. Om een kind te kunnen helpen, is het in de eerste plaats belangrijk dat het ruimte en veiligheid geboden wordt. Maar ook inzicht in de verschillende rouwfases van kinderen is van groot belang.

Scheiden
Kinderen die te maken krijgen met andere vormen van afscheid en verlies doorlopen vaak dezelfde fases. Bijvoorbeeld als ze naar een andere school gaan, als de ouders gaan scheiden of als een huisdier doodgaat. Als volwassene voel je je soms zo machteloos tegenover dit kinderverdriet. De themadag is bedoeld om een handreiking te bieden. Om machteloosheid om te zetten tot kracht en positieve ondersteuning van het kind. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor!

Workshops
In het Hondsrug College (afdeling ‘De Marke’) wordt de hele zaterdagmiddag een informatiemarkt gehouden. De entree is gratis. Daarnaast kunnen diverse workshops en lezingen worden bijgewoond. Een overzicht:

- 13.00 en 14.30 uur: Workshop door Jongeren in Rouw (kosten 2 euro).

- 13.00 en 14.30 uur: Workshop Joke Nauw over Berenkracht/Ouder en kind (kosten 2 euro).

- 13.00 tot 17.00 uur: Open inloop workshop door creatief therapeutes Nelleke Berg en Alice Timmer.

- 14.00 tot 16.00 uur: Workshop/kringgesprek Monique van der Zanden, schrijfster van de kinderboeken 'Het pad van de Regenboog' en 'De nar van Andersland'.

- 14.30 uur: Workshop/lezing Helen Norp van Cocon Therapie uit Gieterveen (kosten 2 euro).

- 16.00 uur: Lezing Marinus van den Berg, schrijver van onder andere het boek ‘Verdriet dat niet verdwijnt’ (kosten 2 euro).

NB: Voor de workshops/lezingen is opgave vooraf gewenst.
Dat kan via telefoonnummer: 06-30634924 en via de website.
Enkele workshops zitten inmiddels vol!

Aan de themadag wordt meegewerkt door:

info(06) 30634924
www.hetkindcentraalinafscheidenverlies.nl
locatieHondsrug college
plaatsEmmen (Drenthe)
postcode78
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroepJeugd en Jongeren Jeugd en Jongeren
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl