Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerwoensdag 1 november 2006    Evangelie van 2006-11-01
 titelConcertkoor KOV zingt Requiem
beschrijvingPremière in het Noorden: Concertkoor KOV zingt Requiem van Schumann

Onder leiding van Chris Fictoor zingt Concertkoor KOV op woensdagavond 1 november 2006 in de Grote Zaal van De Oosterpoort begeleid door het NNO, het Requiem van Schumann en het Requiem van Fauré.

De uitvoering van het Requiem van Schumann is, 150 jaar na zijn dood in 1856, een première voor het Noorden van het land. Deze compositie, geschreven voor vier solisten, koor en orkest, wordt zelden uitgevoerd. Het concert begint om 20.15 uur.

Vooroordelen over Requiem van Schumann
In de laatste jaren van zijn leven heeft Schumann een stijl ontwikkeld waarin hij alles tot de wezenlijke muzikale kern wist terug te brengen. Zijn tijdgenoten begrepen zijn nieuwe stijl niet en meenden dat zijn later geconstateerde geestesziekte debet was aan die voor hen zo moeilijk te begrijpen ontwikkeling, die voor ons in 2006 juist zo interessant is. Dit vooroordeel heeft lang standgehouden. In de ogen van musicologen slaat de veroordeling nergens op. Zij wezen er op dat Schumann’s nieuwe compositorische benadering in zijn laatste werken via Brahms vooruitloopt op compositietechnieken van de zeer moderne en nog steeds controversiële Schönberg. En dus uiterst actueel is.

Ook in onze tijd lijken vooroordelen en misverstanden over het zeer geconcentreerde Requiem nog steeds te bestaan. Is dat de reden dat dit prachtige werk zo weinig wordt uitgevoerd?

Contrasten tussen Requiem van Fauré en dat van Schumann
Zelden hoort men twee requiems op één avond: twee composities die een fundamenteel verschillende benadering van de requiem-tekst laten horen. Het Requiem van Fauré is geen uiting van diep verdriet over een overledene. Hij schreef zijn dodenmis omdat dit voor hem een verlokkende en aantrekkelijke opgave was. Dat verklaart ook de lichte en ondramatische toon die zo kenmerkend is voor dit werk. Een ‘Dies irae” bijvoorbeeld ontbreekt. In het Requiem van Schumann daarentegen wordt de tragiek van deze 19e eeuwse Duitse romanticus hoorbaar. Diepgravende vragen over leven en dood evenals het uitzicht op het bevrijdende licht worden aangeduid.

Solisten en organist
De solisten van het concert zijn Ellen Schuring (sopraan), José Scholte (alt), Marten Schmeding (tenor) en Frans Fiselier (bas-bariton); de organist is Pieter Pilon.

Concertkoor KOV
Sinds de oprichting in 1938 heeft Concertkoor KOV (Katholieke Oratorium Vereniging) zich ontwikkeld tot een van de bekendste oratoriumkoren van Noord-Nederland op het gebied van geestelijke en wereldse muziek. Vrijwel alle grote oratoria heeft het koor uitgevoerd. Traditioneel zijn de jaarlijkse concerten in de Oosterpoort met het NNO (Noord Nederlands Orkest) en bekende solisten. Naast de grote concerten voert het koor kerkconcerten uit, vaak in samenwerking met andere koren en orkesten. Het koor heeft ruim 120 leden. De vaste dirigent van het koor is Chris Fictoor.

infowww.de-oosterpoort.nl
www.kov-groningen.nl
050-4061994 (Ingrid Schenk)
ingrid-schenk@hotmail.com
locatieDe grote zaal van de Oosterpoort
plaatsGroningen (Groningen)
postcode97
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl