Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerdonderdag 16 november 2006    Evangelie van 2006-11-16
 titelOnthullingen over Die Zauberflöte
beschrijvingOnthullingen over Die Zauberflöte

Die Zauberflöte van Mozart heeft vanaf de première in 1791 de gemoederen sterk bezig gehouden. Centrum de Kapel organiseert een onthullende lezing over deze opera.

Heeft de muziek van deze opera van meet af aan de ziel van duizenden mensen weten te ontroeren, men bleef fundamenteel verdeeld over de vraag of het verhaal van het libretto zelf wel enige serieuze strekking had, want velen hielden het voor een sprookje.

De spreker, Dr. Tjeu van den Berk, heeft nu een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de ontsluiering van de opera, waarin vanuit de tempel van de Koningin van de Nacht een inwijdingsweg wordt afgelegd naar de zonnetempel van Sarastro. In allegorieën wordt een alchemistische bruiloft uitgebeeld, de verbintenis van water en vuur. De alchemie was als mystieke stroming sterk aanwezig in de Vrijmetselarij aan het einde van de achttiende eeuw. Voor Mozart en de zijnen, allen vrijmetselaar, betrof het een mystieke weg die zij in hun inwijdingen aflegden. Een rijk geheel aan spirituele thema’s is zo in deze opera te zien en te hóren!

Dr. Tjeu van den Berk is theoloog en schreef het boek Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie. In 2002 verscheen een herziene 5de druk. Onlangs is het in het Engels vertaald.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Roermondse vrijmetselaarsloge La Liberté Constante.

donderdag 16 november van19.30-21.30 uur.

Kosten: € 7,50 p.p. incl.koffie/thee

info(0475) 332 886
info@centrumdekapel.nl
www.centrumdekapel.nl

Vanwege de organisatie is het noodzakelijk dat belangstellenden zich aanmelden voor 8 november a.s.
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl