Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerdinsdag 17 oktober 2006    Evangelie van 2006-10-17
 titelFilmreeks Ouder worden en spiritualiteit
beschrijvingDe KBO organiseert in samenwerking met het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit dit najaar in De Harmonie te Alkmaar, Grand Theatre te Breda en Cinema De Kroon te Zwolle een filmreeks met lezingen en discussies over het thema Ouder worden en spiritualiteit. Deskundige sprekers geven een lezing over de film en het thema. De middagen zijn van 14.00 - 18.00 uur.

De filmreeks Levenskunst op leeftijd biedt een tegenwicht tegen de negatieve beeldvorming over ouderen. De vier films laten indrukwekkende voorbeelden zien van de levenskunst van ouder worden. Waardering en zelfrespect vormen de spil van een positieve benadering van de ouderdom.

About Schmidt
Regie: Alexander Payne, 2002
De volle impact van arbeid wordt vaak pas duidelijk als iemand stopt met werken. Schmidt belandt na zijn pensionering in een leegte. Gevoelens van overbodigheid en zinloosheid overvallen hem, naarmate hij scherper gaat beseffen dat hij tijdens zijn leven alleen in zijn werk geïnvesteerd heeft. De plotselinge dood van zijn vrouw en het huwelijk van zijn dochter werken in dit proces van bewustwording en kritische zelfreflectie als een vergrootglas.
Spreker: Dana Linssen, hoofdredacteur van De Filmkrant, filmrecensent voor NRC Handelsblad.

Innocence
Regie: Paul Cox, 2001
Naarmate mensen ouder worden, worden ze vaak ook eenzamer. Mensen met wie vaste, intense relaties waren opgebouwd vallen weg. Innocence laat het tegendeel zien. Paul maakt na de dood van zijn vrouw opnieuw contact met Claire, zijn jeugdliefde, voor wie hij altijd warme gevoelens is blijven koesteren. Kan echter een oude liefde zo maar ongestraft weer opgepakt worden?
Spreker: Sylvain De Bleeckere, docent kunstfilosofie en filmesthetica, Universiteit Hasselt (B), redacteur CineMagie, stichter en voorzitter van Men(S)tis v.z.w.

Whale Rider
Regie: Niki Caro, 2002
Dat religie, spiritualiteit, mythen alleen maar iets voor ouderen zouden zijn, wordt door deze film krachtig weersproken. Ook dat ouderen als het om de echt diepe vragen, waarden en tradities gaat, het altijd bij het oude willen laten. Whale Rider vertelt het verhaal van de heftige, pijnlijke confrontatie tussen opa Koro, chief spiritueel leider van een Maori-stam, en zijn elfjarige kleindochter Pai. Zij volgt haar spirituele roeping tegen de kortzichtigheid van haar grootvader en de patriarchale structuren in.
Sprekers: Marjeet Verbeek, theoloog, bestuurslid Stichting KFA-Filmbeschouwing.
In Alkmaar: Philip Verdult, filosoof, studiesecretaris Soeterbeeck Programma, Radboud Universiteit Nijmegen.

Children of Nature
Regie: Fridrik Thor Fridiksson, 1991
Twee bejaarden, Thorgeir en Stella, ontvluchten samen het verzorgingstehuis dat ze als een verstikkende gevangenis ervaren. In een gestolen jeep gaan ze op zoek naar de vervallen boerderij waar Stella is geboren. Op deze reis naar de oorsprong, de bron, - door de adembenemende, mysterieuze IJslandse natuur - maken zij de overtocht over de Styx, de onderwereldrivier uit de Griekse mythologie. Ze gaan de weg ten dode, die tevens een weg ten leven is. De bronnen van het leven ontspringen in de onderwereld. De dood hoeft niet puur verlies te zijn.
Spreker: Tjeu van den Berk, tot voor kort universitair docent theologie, Katholieke Theologische Universiteit Utrecht, geeft lezingen en publiceert over film en spiritualiteit.


Programma

Alkmaar
Harmonie,
Doelenveld 1
1811 LZ ALKMAAR
Tijd: 14.00 - 18.00 uur

DinsdagSprekerFilm
17 oktoberDana LinssenAbout Schmidt
31 oktoberSylvian De BleeckereInnocence
14 novemberPhilip VerdultWhale Rider
28 novemberTjeu van den BerkChildren of Nature

Breda
Grand Theatre
Van Coothplein 17
4811 NC BREDA
Tijd: 14.00 - 18.00 uur

DonderdagSprekerFilm
12 oktoberDana LinssenAbout Schmidt
26 oktoberMarjeet VerbeekWhale Rider
9 novemberSylvain De BleeckereInnocence
23 novemberTjeu van den BerkChildren of Nature

Zwolle
Cinema De Kroon
Gasthuisplein 8
8011 SC ZWOLLE
Tijd: 14.00 -18.00 uur

DonderdagSprekerFilm
19 oktoberDana LinssenAbout Schmidt
2 novemberSylvain De BleeckereInnocence
16 novemberMarjeet VerbeekWhale Rider
30 novemberTjeu van den BerkChildren of Nature


Voorinschrijving voor de gehele lezingenreeks:
€ 40,- p.p
€ 35,- p.p. leden KBO

Voorinschrijving voor een losse kaart:
€ 11,- p.p.
€ 10,- p.p.: leden KBO

info(024) 361 55 55
info@soeterbeeck.ru.nl
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/levenskunst
locatieHarmonie, Doelenveld 1
plaatsAlkmaar (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl