Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 7 oktober 2006    Evangelie van 2006-10-07
 titelWandelen naar de 'Sterre der Zee’
beschrijvingDe twee bekendste pelgrimsoorden in Limburg, de O.L.Vrouwebasiliek te Maastricht en het St.Gerardus-bedevaartsoord te Wittem vieren in oktober hun jaarfeest. Op zaterdag 7 en zaterdag 21 oktober organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden pelgrimswandelingen naar beide drukbezochte plaatsen.

De activiteiten rondom het jaarfeest van de ‘Sterre der Zee’ worden op zaterdag 7 oktober geopend met een voettocht naar het Maastrichtse Maria-heiligdom vanuit de mooi gelegen Sterre der Zee-kapel in buurtschap Winthagen bij Voerendaal.
Deze tocht wordt door de SPV georganiseerd in samenwerking met het pastorale team van de O.L.Vrouwebasiliek.

- Om hen die met openbaar vervoer reizen ter wille te zijn, begint de tocht om 09.45 u. vanaf het NS-station Voerendaal (na aankomst van de treinen uit Heerlen en Maastricht). De wandeling van 24 km wordt ruim 2 km korter, als men start vanaf de kapel in Winthagen, waar om 10.15 uur de pelgrimage officieel wordt geopend.

- Men kan ook nog meedoen voor de laatste 16 km vanaf Schin op Geul. Rond 12.30 uur komen daar de treinen uit Maastricht en Heerlen aan, en in de parochiekerk (vlakbij het station) is dan een bezinningsmoment.

- Houthem/St.Gerlach is ook een pauzeplek, én opstapplaats voor wie 10 km. wandelen genoeg vindt. In de fraaie pelgrimskerk van Gerlachus, die hier in de 12e eeuw als kluizenaar leefde, is er om 14.15 uur een bezinningsmoment.

De pelgrims komen plm. 17.00 uur aan in Maastricht, waar ze in de kruisgang van de basiliek worden ontvangen. Om 18.00 uur zijn er vespers tot besluit. Men kan ook meedoen aan de Eucharistieviering om 18.30 uur, gevolgd door de Grote Bidtocht door de binnenstand waarin het beeld van de Sterre der Zee wordt meegedragen.

Voor wie nog terug moet naar een van de opstapplaatsen: elk uur (tot 22.08 u.) gaat er vanuit Maastricht een stoptrein naar Heerlen via Houthem, Schin op Geul en Voerendaal.

Gerardusoctaaf
De jaarlijkse pelgrimage in het Gerardusoctaaf, de week rond het Gerardus-jaarfeest in Wittem, wordt dit jaar gehouden op zaterdag 21 oktober vanuit het mooi gelegen kerkje vlakbij het NS-station van Spaubeek naar het in het Geuldal gelegen pelgrimsoord.

- Even na 09.00 uur, na aankomst van de trein uit de richting Sittard, is daar de opening. Men heeft dan 21 km wandelen voor de boeg, grotendeels over landwegen en voetpaden.

- De parochiekerk van Hulsberg is niet alleen een plaats waar een korte bezinning wordt gehouden om 10.45 uur, maar ook vertrekpunt voor wie 14 km wandelen genoeg vindt.

- Rond 12.15 uur passeren de pelgrims de kerk van Schin op Geul: bezinningsplaats én aansluitmogelijkheid voor de laatste 7 mooie kilometers langs de Geul.

Om 14.30 uur is er in de Gerarduskapel te Wittem een korte pelgrimsviering.
De opstapplaatsen zijn vanuit Wittem redelijk goed met openbaar vervoer bereikbaar.

Deelname aan beide wandelingen is gratis; opgave vooraf is ook niet nodig: men dienst alleen op tijd aanwezig te zijn op een van de genoemde vertrekpunten. Wel dient men zelf proviand mee te nemen.

info(043) 4501741
www.spvlimburg.nl
locatieO.L.Vrouwebasiliek
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl