Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 8 oktober 2006    Evangelie van 2006-10-08
 titelTransilvanisch Philharmonisch Orkest
beschrijvingTransilvanisch Philharmonisch Orkest speelt Mozart in kathedraal Roermond

Het Transsilvanisch Staats Philharmonisch Orkest uit Roemenië speelt op zondag 8 oktober om 20.00 uur werken van Mozart in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Zij doet dit vanwege het Mozartjaar in de reeks bijzondere ‘Kathedraalconcerten Roermond’. Het orkest staat onder leiding van de Limburger Theo Wolters. Tevens verlenen Arno Piters, klarinet, en René Pagen, hoorn, hun medewerking. Het concert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn à € 17,50 verkrijgbaar bij het VVV in Roermond en bij TheaterHotel De Oranjerie, eveneens in Roermond.

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is het centrum voor kerkmuziek in Limburg. Nu het interieur van de bisschopskerk een grootscheepse renovatie heeft ondergaan, zijn ook de jaarlijkse ‘kathedraalconcerten’ weer in gang voortgezet, in een nieuwe vorm. Een aantal malen per jaar wordt een groots kerkconcert aangeboden door de organiserende Stichting Scala. Op 8 oktober dus een Mozartconcert.

Het Transsilvanisch Staats Philharmonisch Orkest werd opgericht in 1955 in Cluj, ook wel Klausenburg genoemd, de hoofdstad van de Roemeense provincie Transsilvanië. Het heeft een rijke culturele historie die teruggaat tot de tijd van het Groot-Habsburgse Rijk. Het orkest toerde door heel Europa en is een graag geziene gast op grote festivals. Ook begeleidde het grote solisten als Roberto Alagna en José Carreras.

Vaste gastdirigent van het orkest is de uit Melick afkomstige Theo Wolters (1955). Al tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Maastricht was hij solotrompettist bij het Overijssels Philharmonisch en later bij de Essener Philharmoniker. Sinds 1979 is hij lid van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waarvan hij sinds 2004 assistent-dirigent is. Als gastdirigent werkte hij bij diverse orkesten in binnen- en buitenland.

Tijdens het concert in Roermond is Arno Piters (1980) solo klarinettist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Maastricht en later van Amsterdam en speelde achtereenvolgens in onder meer het Nationaal Jeugd Orkest en The European Union Youth Orchestra, waar hij werkte met onder meer dirigent Bernard Haitink. Momenteel is hij klarinettist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en sinds september jongstleden solo klarinettist van dit orkest.

René Pagen (1967) uit Heerlen is de andere solist in Roermond. Hij studeerde bij Hubert Cruts en Erich Penzel in Maastricht en werkte onder meer tijdens zijn studie al met Leonard Bernstein en Bernard Haitink. In 1992 werd hij solo hoornist van de Bochumer Symphoniker en vanaf 1994 bij het Radio Symfonie Orkest. Sinds 2004 is hij hoornist bij het Residentie Orkest en docent aan het conservatorium te Enschede.

Orkest en solisten spelen van Wolfgang Amadeus Mozart het concert voor klarinet in A, KV 622, de symfonie nr. 35, KV 385, Haffner én het hoornconcert nr. 4 in Es, KV 495.

infowww.bisdomroermond.nl
organisatieBisdom Roermond
locatieKathedraal Roermond
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl