Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 15 oktober 2006    Evangelie van 2006-10-15
 titelDoorgevingen (geloof of ongeloof)
beschrijvingDoorgevingen (geloof of ongeloof)

Het AKKV, platform voor kunst, spiritualiteit en samenleving heeft de auteur Auke Jelsma uit Hilversum gevraagd een lezing te houden naar aanleiding van zijn laatste boek: ‘Doorgeving uit het dodenrijk; de mythe van Zwarte Mozes’.

Een lezing van hem is altijd een fascinerende ervaring. Dat de lezing valt in de ‘week van de geschiedenis’ is geen toeval. Het thema van de week: ‘Geloof en Bijgeloof’ is hem op het lijf geschreven. Als kerkhistoricus weet hij van de smalle marge tussen geloof en bijgeloof. Als auteur van verhalen en romans slaagt hij erin mensen ook uit vroegere tijden tot leven te brengen.

Verhalen uit het verleden als oases in de woestijn.

Volgens de Da Vinci Code van Dan Brown zou het Vaticaan in Rome in de middeleeuwen de ware geschiedenis van Jezus verdoezeld hebben. Hij zou met Maria Magdalena getrouwd geweest zijn. Dan Brown wist er een smeuïg verhaal van te maken. Als zo'n bedrog plaatsgevonden heeft, dan toch al veel eerder in de geschiedenis, toen de kerkelijke leiders van Alexandrië in Egypte het nog voor het zeggen hadden. In de vierde eeuw slaagden zij erin Jezus te vergoddelijken. Dit kostte moeite. In woestijnkloosters bleef een menselijker beeld van Jezus bewaard, zoals uit onlangs opgedoken handschriften gebleken is. In zijn roman Doorgeving uit het dodenrijk; de mythe van Zwarte Mozes beschrijft Auke Jelsma de spanningen die zich toen in de woestijn hebben voorgedaan. Hij maakte hierbij gebruik van oude bronnen. Het boek bevat prachtige anekdoten over de belangrijkste leider van deze woestijnvaders en woestijnmoeders, een man die dus ook echt geleefd heeft. Deze gewezen slaaf en roverhoofdman ontwikkelde zich tot de eerste zwarte Afrikaanse leider binnen het Christendom met een heel eigen opvatting ook over de figuur van Jezus. De roman maakte diepe indruk. Zo kan dus ook met geschiedenis omgegaan worden: verhalen als oases in de woestijn.

Week van de geschiedenis, thema Geloof/ ongeloof

Of gewijde gebruiken en handelingen nu als geloof of bijgeloof beschouwd moeten worden, zeker is wel dat ze vrijwel altijd te maken hebben met de dood, met het leven na de dood, met de geesten van de doden, met goede of kwade machten. Daarover weet Auke Jelsma prachtige verhalen te vertellen. Vooral zijn twee laatste romans hebben de aandacht getrokken: ‘Doorgevingen van Jezus’(5e druk 2006) en ‘Doorgeving uit het dodenrijk; de mythe van Zwarte Mozes’ (2006). In het eerste boek heeft hij veel autobiografisch materiaal verwerkt. Uitgangspunt waren gesprekken die hij tijdens wandelingen met Jezus voerde. De tweede roman handelt over een zwarte woestijnvader uit de vierde eeuw die ook werkelijk bestaan heeft. Tijdens een tocht door de woestijn stuiten reizigers op een schedel. De woestijnvader roept hem voor korte tijd tot leven, zodat hij vertellen kon wat zich in het dodenrijk afspeelde. De roman maakte diepe indruk op de mensen die hem gelezen hadden.

Het is daarom niet verwonderlijk dat Auke Jelsma gevraagd is juist in de week van de geschiedenis, over het thema ‘geloof en bijgeloof’ een lezing te houden. Een ontmoeting met deze boeiende auteur zal ongetwijfeld een diepe indruk maken.

Datum: zondag 15 oktober 2006
Tijd: om 15.00 uur
Locatie: De Engel (kerkgebouw), Cesar Francklaan 13 te Huizen NH
Kosten: 5 euro

infowww.aukejelsma.nl
www.AKKV.nl
locatieKerkgebouw De Engel
plaatsHuizen (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl