Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerwoensdag 27 september 2006    Evangelie van 2006-09-27
 titelCentrum de Kapel in teken van Franciscus
beschrijvingCentrum de Kapel in teken van Franciscus

Het programma van Centrum de Kapel staat de komende weken in het teken van Franciscus van Assisi, wiens feest we vieren op 4 oktober. Franciscus van Assisi leefde van 1182 tot 1226 en is een van de meest bekende heiligen geworden. Hij boeit en inspireert nog velen, ook buiten de kerk. Zijn keuze voor absolute armoede sprak mensen in zijn tijd aan en doet dat nog steeds. Zijn liefde voor de natuur is overbekend. Niet voor niets werd zijn feestdag tevens Werelddierendag. Minder bekend is dat hij de dialoog met de Islam opzocht.

Franciscus is in Nederland altijd geliefd geweest. Franciscaner kloosters en Franciscuskerken, zoals de Minderbroederskerk in Roermond, getuigen ervan. Vandaag de dag is daar weinig van over gebleven, maar merkwaardig genoeg schijnt de belangstelling voor hem juist toe te nemen. Over zijn leven, zijn geschriften en zijn spiritualiteit verschijnen steeds weer nieuwe boeken. En men kan zien dat ook nu nog velen zich door Franciscus laten inspireren voor hun werk onder vluchtelingen, drugsverslaafden en het vredeswerk. Kloosterbroeders en -zusters zijn samen met leken verbonden in de Franciscaanse Beweging.

Tentoonstelling

Op woensdag 27 september wordt een tentoonstelling geopend met schilderijen van de kunstenaar Niels Snoek over de persoon Franciscus: over zijn leven na zijn bekering, zijn staan in de wereld, de verhalen die over hem gaan, zijn relatie tot God, zijn gesprek met de natuur en speciaal het Zonnelied. Uit de meer dan 60 werken maakte hij voor deze expositie een selectie die een nieuw en eigentijds licht werpt op de man uit Assisi. Niels Snoek werkt met verschillende technieken: hij schildert acryl, gouache, hij tekent met potlood en inkt, maakt collages en werkt in gemengde techniek. De liefde voor tekenen en kunst werden hem met de paplepel ingegoten. Sinds tien jaar ontwerpt hij jaarlijks projectmatig van één à twee religieuze onderwerpen een tentoonstelling, vaak vergezeld van spirituele gedichten.

Tijdens de openingsavond, die om half acht in het Colamgebouw aan de Heinsbergerweg 2 begint, zal de kunstenaar een voordracht houden. Belangstellenden zijn welkom en de toegang is gratis. Voorts is de tentoonstelling tot 1 november te zien van maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.30 uur en op zondag 29 oktober van 14.00 tot 17.00 uur (te combineren met een Mozartconcert in de Kapel). De eucharistievieringen in de Kapel staan in het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober in het teken van Franciscus. Na de diensten is de tentoonstelling dan ook toegankelijk.

info(0475) 332 886
info@centrumdekapel.nl
www.centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl