Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 17 september 2006    Evangelie van 2006-09-17
 titelHildegardisfeest
beschrijvingZondag 17 september: processie in Rotterdam Noord!

Rotterdam kent veelkleurige religies, één daarvan is de Rooms Katholieke kerk! Een bijzondere plaats in de geloofsbeleving hebben ‘heiligen’, mensen die op bijzondere wijze hun geloof hebben beleden. Eén daarvan is ‘Hildegard van Bingen’ Van haar is de uitspraak: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Op zondag 17 september worden in een processie delen van haar beenderen aan de gelovigen getoond. Deze processie wordt omringd door de geur van wierook en de kleur van een bijzondere ikoon waarop zij staat afgebeeld met de Benedictus van wie zij een volgeling was. De ikoon is speciaal vervaardigd in 1998; 900 honderd jaar na haar geboorte!

Voor wie dit wil beleven is op zondag 17 september, 11.00 uur, van harte welkom in de Hildegardisstraat een de Blommerdijkselaan in Rotterdam noord.

Tijdens de viering zingt het parochiële koor Gregoriaanse/Latijnse gezangen.

Voor wie verhinderd is kan thuis het hildegardisfeest vieren met één van haar recepten uit een van de boeken van de mystica, componiste en geleerde Hildegard von Bingen.uit de 11e eeuw! Het is een recept van soep uit de elfde eeuw (!) afkomstig uit De arme vrouw was migrainepatiënt, oorzaak van, naar velen menen, haar fameuze visioenen. Misschien was deze soep wel een prima geneesmiddel. Wij wonen aan de rand van een dorp met ontzettend veel ongestoord groen dat nu opkomt, vandaar dat ik deze soep in een handomdraai kon maken. Bij biologische winkels kun je vast wel speltmeel kopen, neem anders bijvoorbeeld boekweitmeel, dat ook een eigen smaak

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg het speltmeel toe. Roer dit een paar minuten goed dooreen zonder dat de massa aan de bodem kleeft. Voeg dan de warme bouillon toe, eerst een beetje, dan roeren, dan de rest. Voeg zout, peper en een scheutje room toe en laat de soep goed doorkoken. Voeg ongeveer 10 minuten voor het opdienen de verse kruiden, fijngeknipt, toe en zet het vuur uit. Laat de kruiden in de soep met de deksel op de pan trekken.

Ingredienten:
3 eetlepels boter
5 eetlepels speltmeel (of boekwijtmeel)
1 liter groentebouillon
1 scheutje room
1 volle kop vers geknipte kruiden uit het veld, zoals hondsdrafbloempjes, look zonder look, daslook, maagdenpalm, witte en gele dovenetel, brandnetel!

Eet smakelijk!

infoPastor Rob Lijesen
(06) 40 94 81 79
locatieRooms Katholieke kerk
plaatsRotterdam Noord (Zuid-Holland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl