Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf zondag 1 april 2007    Evangelie van 2007-04-01
 titelPaasspel Het Lege Graf
beschrijvingPaasspel Het Lege Graf, ook voor Uw Parochie!

Pasen in uw parochie .... tijd van verrijking, maar ook van veel werk. Onze toneelvereniging biedt u de kans te kiezen voor een totaal andere manier van verkondiging van het Eeuwige Leven. Ook voor de jeugd in de kerk een andere manier van beleven van de boodschap van Pasen.

Vorig jaar speelde de Voorburgse Amateur Toneel Vereniging De Regenboog haar 78-ste voorstelling van het paasspel “Het Lege Graf” over een periode van maar liefst 30 jaar!

Ieder jaar rond Pasen kunnen zo’n 5 tot 6 voorstellingen worden gegeven. Natuurlijk zijn daaraan kosten verbonden doch deze blijven binnen acceptabele grenzen. De cast van het stuk bestaat uit niet minder dan 20 spelers/speelsters en is zeer zeker de moeite waard!

Landsdekkende historie

Vrijwel ieder jaar speelt de vereniging meerdere voorstellingen van het paasspel. Van Dokkum tot Heerlen en van Alkmaar tot Goirle hebben reeds vele duizenden(!) mensen de boodschap van Pasen tot zich door laten dringen. De “kracht van meer dan 20 preken” zit in dit stuk dat daarom ook vaak ter vervanging van een reguliere kerkdienst mag dienen.

Leeftijd telt niet

Tijdens de paastijd komen alle Paasspelspelers en ~speelsters ieder jaar weer bij elkaar voor een verfrissingsrepetitie of rolwisseling. Er zijn nieuwe mensen bij en oude getrouwen waarvan er meer dan één alle voorstellingen hebben meegespeeld. Mensen van begin 20 tot al een eind na de AOW-leeftijd doen met veel plezier en gedrevenheid mee aan dit krachtige én prachtige stuk dat zich richt tot iedereen, jong of oud, omdat het verhaal van de Verrijzenis de mensheid vertrouwen geeft in de toekomst in een donkere tijd zoals vandaag.

Zonder subsidie

De VATV De Regenboog is een kleine vereniging die zonder subsidie al ruim 29 jaar eigen keuzes uit tal van stukken speelt. Van detectives en thrillers tot komedies, van veel decor tot minimale aankleding, maar altijd met enthousiasme!

Voor 2007 is de eerste voorstelling al verkocht (Naaldwijk, 1 april) dus er is nog plaats voor maximaal 5 andere uitvoeringen.


Samenvatting van het stuk:

Rechter, getuigen en jury

Pasen en “Het Lege Graf” zijn onlosmakelijk verbonden. Laszlo Fodor heeft in zijn stuk

“Het Lege Graf” de grote vraag van het Christelijk Geloof op een andere manier willen laten zien.

Geen grootdramatische taferelen, kruising of opstanding, maar een rechtszaak.

Want wie heeft toch dat lichaam doen verdwijnen?

Getuigen vóór en tegen de van lijkenroof verdachte tuinman komen zich melden bij de rechtbank.

De toeschouwers zijn de jury, want alleen zij kunnen de getuigenverklaringen op waarheid toetsen. Zo zien we Jozef van Arimathea, de grondeigenaar en wetsgeleerde die het graf ter beschikking stelde, we zien Pontius Pilatus en zijn vrouw, die heel andere gevoelens over Jezus had. Ook Saulus en - omdat we terug kunnen grijpen op gebeurtenissen uit het begin van onze jaartelling - Paulus brengen hun verhaal. De tuinman mag zich natuurlijk verdedigen en doet dat met alle nederigheid en devotie. Uiteraard zijn ook anderen zoals Petrus de visser, Sextus Lucius de soldaat die op wacht stond, Jesse Sadoc, de aalgladde detective die uit moest zoeken hoe het nu zat en Suzanna van Cana als de vriendin van Maria opgeroepen. Hun getuigenissen voegen zich bij de gloedvolle en warme woorden van Maria Magdalena die in al haar eenvoud dé grote getuige is van Zijn Verrijzenis.

De toeschouwers worden als jury door het proces geleid door een overtuigde verdediger, een gedreven Officier van Justitie en een rechtschapen rechter. Zij stellen aan het eind van de voorstelling slechts die éne vraag: “Is Jezus’ lichaam gestolen of is Hijzelf van de doden opgestaan?”

infowww.vatvderegenboog.nl
secretaris@vatvderegenboog.nl
locatiediversen
plaatsdiversen
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl