Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneervrijdag 3 t/m zondag 5 november 2006    Evangelie van 2006-11-03
 titelTime to Turn Bezielingsfestival
beschrijvingTime to Turn Bezielingsfestival

Van 3 tot 5 november wordt in Utrecht voor de tweede keer het Time to Turn bezielingsfestival gehouden. Tijdens dit weekend zal een honderdtal jonge mensen bij elkaar komen om aan de hand van lezingen, workshops en vieringen na te denken en te discussiëren over spijkerbroeken, schuld, sweatshops, hoop, handel, gerechtigheid (en alles daar tussenin). Het thema? Van boven tot onder goed.

Het festival richt zich op studenten en andere actieve jonge mensen die geloven dat Jezus navolgen meer is dan op zondag in de kerk zitten en zo nu en dan een liedboek openslaan. De bijbel spreekt over het opkomen voor wat zwak en kwetsbaar is, over het streven naar rechtvaardigheid, over de zorg voor de schepping. Hoe geven we gehoor aan deze oproep? Blijft het bij een euro voor de collecte of zijn we bereid om onze eigen levensstijl en ons consumptiepatroon eens kritisch onder de loep te nemen en om hierin dingen te veranderen?

Van katoen

Dit jaar zal er tijdens het weekend worden ingezoomd op de katoenhandel in het algemeen en onze eigen kledingkast in het bijzonder. Hoeveel kinderen hebben er eigenlijk aan mijn ‘made in Bangladesh-hemdjes’ gewerkt? Wat er ook mee gebeurd is, één ding is zeker: de meeste winst is voor westerse bedrijven en het meeste werk en de meeste vervuiling voor bewoners van ontwikkelingslanden. Miljoenen mensen werken in ‘sweatshops’ voor een hongerloon, zonder rechten, en bij de productie van katoen wordt zo veel gif gebruikt dat het drinkwater erdoor wordt vervuild. Wat moet de kerk hiermee? Zijn wij persoonlijk verantwoordelijk voor deze scheve verhoudingen en moeten we op onze knieën? Of is er nog hoop?

Een aantal van deze vragen zullen aan de kaak worden gesteld tijdens de openingslezing op vrijdagavond van Robert Lemm, auteur van het boek ‘De kruisgang van het christendom’. Daarnaast worden er zeer uiteenlopende workshops gegeven, variërend van leven in eenvoud en hoe zet ik een lokale groep op tot een workshop meerstemmig protest zingen en een cursus recycle je oude kleren. Verschillende muzikanten verlenen hun medewerking en er wordt een groot kledingruilfeest georganiseerd!

Actie op koopzondag

Het blijft echter niet bij bezinnen en bidden alleen. Op (koop)zondagmiddag zal er op de Neude in Utrecht ook daadwerkelijk campagne worden gevoerd voor eerlijke katoen. Door middel van ludieke acties wordt het winkelend publiek bewust gemaakt van de gevolgen van hun koopgedrag. Ook worden er flyers uitgedeeld met meer informatie en praktische tips voor het aanschaffen van eerlijke kleding.

Voorafgaand aan de actie vindt een viering plaats, waarin Gods vergeving en ons antwoord daarop centraal staat.

infowww.timetoturn.nl
locatieDe Neude
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl