Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 16 t/m zondag 17 september 2006    Evangelie van 2006-09-16
 titel‘Ons mooiste gotische bouwwerk’
beschrijving‘Ons mooiste gotische bouwwerk’ 700 jaar geleden ingewijd.

Op zondag 17 september a.s. is het zeven eeuwen geleden dat de Oude Kerk door de bisschop van Utrecht werd gewijd. Stichting de Oude Kerk te Amsterdam en de Oudekerkgemeente hebben de handen ineengeslagen om dit op gepaste wijze uitgebreid te vieren.

In ‘ons mooiste gotische bouwwerk’, zoals H.J.A. Hofland de Oude Kerk onlangs in NRC Handelsblad omschreef, vinden in het weekend van 16 en 17 september activiteiten plaats die de dubbelrol van de kerk, als monument èn als kerkgebouw, in de schijnwerpers zetten.

Zaterdag 16 september

Op zaterdagmiddag wordt om kwart voor twee het feest door het carillon ingeluid. Aansluitend klinkt het beroemde, majestueuze grote orgel. Vervolgens vindt om 2 uur een symposium plaats onder de titel ’n Gesprek met de Stad. Onder anderen werken hieraan mee dichteres Marjoleine de Vos, historicus Lodewijk Wagenaar, filosoof Herman Philipse, componist/musicoloog/schrijver Elmer Schönberger, de nieuwe directeur van het Van Goghmuseum, Axel Rüger en Henk Leegte, predikant Singelkerk Amsterdam. Het gesprek zal worden geleid door sociologe Christien Brinkgreve.

Aansluitend voeren het Nederlands Jeugd Strijkorkest en het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Johannes Leertouwer werken uit van Charles Ives en de Nederlandse componist Maurice Horsthuis. Tevens wordt een verrassingscadeau aangeboden [onder embargo]: een nieuwe Angelusklok. Bij deze overdracht zal Carolien Gehrels, wethouder kunst en cultuur, het woord voeren.

Om half 6 vindt een vesper plaats waarbij iedereen die zich wil laven aan woord, muziek en de stilte van de oudste kerk in Amsterdam van harte wordt uitgenodigd.

Zondag 17 september

De zondag begint traditiegetrouw om 11 uur met een Dienst van Schrift en Tafel. Hier zal de Sweelinckcantorij zich laten horen. Iedereen wordt uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Om 13.30 uur wordt de middag vervolgd met een programma voor en in de buurt, binnen en buiten: De Oude Kerk in de Buurt/de Buurt in de Oude Kerk. Er worden rondleidingen door de buurt gehouden en binnen klinkt muziek, variërend van straat tot kerkmuziek. Tot slot wordt onder leiding van Geert van Tijn, bekend van zijn openbare zanglessen voor duizenden mensen, een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied ingestudeerd.

Om 5 uur gaat een nieuwe compositie van Christiaan Winter, cantor-organist van de Oudekerkgemeente in première. De uitvoering van dit stuk (‘DCC’) vormt de opmaat voor een afsluitende vesper die om half 6 begint. Aan deze vesper nemen ook communiteiten en andere kerkelijke gemeenten en parochies uit de binnenstad van Amsterdam deel.

Reservering: voor de gezamenlijk vormgegeven onderdelen wordt men verzocht zich op één centraal punt aan te melden, zie info.

info info@oudekerk.nl
mevr. Mirjam Jalving
(020) 625 82 84
locatieOude Kerk
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl